Στον μετασχηματισμό τους επενδύουν οι επιχειρήσεις

Στον μετασχηματισμό τους επενδύουν οι επιχειρήσεις

Το 85% των εταιρειών που μετείχαν στην έρευνα της Ελλάδας έχει υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού υλοποίησε το 85% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της EY Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η επένδυση σε προγράμματα μετασχηματισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που κατέγραψε τις απόψεις στελεχών 70 εταιρειών και παρουσιάστηκε στο 34ο Greek Economic Summit, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (54%) έχουν ολοκληρώσει περισσότερα από δύο έργα μετασχηματισμού.

Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα (65%) ανέφεραν ως βασικό κίνητρο για την υλοποίηση ενός προγράμματος μετασχηματισμού την ανάγκη αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη, ενώ ως δεύτερη επιλογή ακολουθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιακής τεχνολογίας (62%). Αντίθετα, φαίνεται ότι ζητήματα όπως η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη και η αποτελεσματική διαχείριση εξωτερικών απειλών, δεν περιλαμβάνονται ακόμη μεταξύ των αναγκών μετασχηματισμού. Μόλις το 5% των συμμετεχόντων ανέφερε την ενεργειακή κρίση ως βασική επιχειρηματική ανάγκη που οδήγησε στον μετασχηματισμό.

Αντίστοιχα, το 77% των εταιρειών του δείγματος ανέφερε ως βασικό τομέα εστίασης των προγραμμάτων μετασχηματισμού τις επιχειρησιακές λειτουργίες και 75% την τεχνολογία. Ως σημαντικότερους δείκτες απόδοσης (KPIs) του μετασχηματισμού, η έρευνα ανέδειξε αυτούς που συνδέονται με την οικονομική απόδοση (70%) και τους πελάτες (60%). Επιπροσθέτως, το 45% των ερωτώμενων θεωρεί τα KPIs που αφορούν θέματα εργαζομένων, ως υψηλής σημαντικότητας. Παράλληλα, δείκτες παρακολούθησης θεμάτων, όπως η διαχείριση κινδύνου και περιβαλλοντικοί δείκτες, είναι χαμηλά στην κατάταξη.

Για να εξασφαλίσουν επιτυχή αποτελέσματα μετασχηματισμού, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους, να καθορίσουν δείκτες διαχείρισης και να εφαρμόσουν προγράμματα που μετρούν κάθε στάδιο της διαδικασίας μετασχηματισμού, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης, της υιοθέτησης και της απόδοσης της υλοποίησης.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις των προγραμμάτων μετασχηματισμού σχετίζονται με την κουλτούρα και τους νέους τρόπους εργασίας (55%), την ομαδική εργασία και τη διατμηματική συνεργασία (37%), την αφοσίωση και τη συμμετοχή των ανθρώπων (32%) και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού (20%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT