Ευαισθησία στα λόγια για το περιβάλλον

Ευαισθησία στα λόγια για το περιβάλλον

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης που παρουσιάζονται ως πιο ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή είναι παραδόξως και οι μεγαλύτεροι δανειοδότες βιομηχανιών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της ΕΚΤ σε ανάρτησή τους στο μπλογκ της κεντρικής τράπεζας, έπειτα από σχετική έρευνα. Επιπλέον, όπως διαπιστώνουν, οι τράπεζες αυτές εμφανίζονται απρόθυμες να δανείσουν νέες εταιρείες που θα μπορούσαν δυνητικά να ωθήσουν την καινοτομία σε πιο καθαρές τεχνολογίες. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, τα κίνητρα για τις τράπεζες ώστε να αλλάξουν τις δανειστικές πρακτικές τους είναι ανεπαρκή. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις με τους πελάτες, και ακόμη και σε περίπτωση που αυτές οι εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά ρυπαίνουν το περιβάλλον, αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, οι τράπεζες μπορεί να προτιμήσουν να ανανεώσουν τα δάνειά τους για να τις στηρίξουν.

Προς διάθεση μερίδιο της HELLENiQ ENERGY

Σήμερα Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την πώληση ποσοστού 10% της HELLENiQ ENERGY. Πωλητές είναι το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση. Εφόσον εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση και το τίμημα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενδέχεται να δοθεί ένα επιπλέον 2%. Βασικοί μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (47%) και το ΤΑΙΠΕΔ (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (8,7%) και ιδιώτες (8,8%) επενδυτές. Η Paneuropean θα διαθέσει 6% και το ΤΑΙΠΕΔ 4%.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα στα επαγγελματικά ταμεία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και κυρίως το σκέλος που αφορά τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το σωματείο Union της Eurobank και ο σύλλογος προσωπικού Alpha Bank αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται επαχθής φορολόγηση στα ΤΕΑ, αλλά και μια σειρά περιορισμών που παραβιάζουν την οικονομική ελευθερία εργοδοτών και εργαζομένων. Μάλιστα οι δύο σύλλογοι κάνουν λόγο για κατεδάφιση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης.

Αυξάνονται οι πτήσεις από την Αθήνα

Αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, που έχει κατοχυρώσει τη θέση του ως κόμβου. Η Volotea ανήκει στη μακρά λίστα των αεροπορικών εταιρειών που θα εγκαινιάσουν το καλοκαίρι του 2024 ένα νέο δρομολόγιο μεταξύ της ελληνικής πρωτεύουσας και της Ανκόνα. Θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, με τον ισπανικό χαμηλού κόστους αερομεταφορέα να έχει αυξήσει τη χωρητικότητά του κατά 23% σε σύγκριση με το 2023 και κατά 142% σε σύγκριση με το άνοιγμα της βάσης το 2018 στο «Ελ. Βενιζέλος», ξεπερνώντας τις 835.000 διαθέσιμες θέσεις.

Τα σχέδια για το νέο «Σπίτι του Ανταγωνισμού»

Μπορεί να έχει «κολλήσει» για την ώρα η υπόθεση του «Σπιτιού του Ανταγωνισμού», αλλά δεν αποκλείεται να «ξεκολλήσει» με την αλλαγή ηγεσίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» στις 2 Νοεμβρίου 2023, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει εγκρίνει ακόμη τα κονδύλια της Ε.Α. για την απόκτηση του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το «Σπίτι του Ανταγωνισμού» για να στεγασθούν εκεί η Ε.Α., η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Οπως πληροφορείται η στήλη, η υπόθεση μπορεί να προχωρήσει όταν αναλάβει η κ. Μαίρη Σαρπ. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, η Ε.Α. έχει νοικιάσει δύο ακόμη ορόφους και ανακαινίζει τους υφιστάμενους χώρους της. Αλλωστε, ακόμη και αν προχωρήσει το «Σπίτι του Ανταγωνισμού» θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια μέχρι να τελειώσουν οι απαιτούμενες εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT