To σκεπτικό της Fitch για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

To σκεπτικό της Fitch για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου την Ελλάδα, Φεντερίκο Μπαρίγκα, εξήγησε τους λόγους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Το γεγονός ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα ανθεκτικό story ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια» είναι ο βασικός λόγος πίσω από την αλλαγή επενδυτικής «πίστας» της χώρας και την αναβάθμιση στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό διεμήνυσε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch την Ελλάδα, Φεντερίκο Μπαρίγκα, σε webinar του οίκου σχετικά με τις αιτίες της πρόσφατης αναβάθμισης.

Η ισχυρή βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης τα τελευταία χρόνια και η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, η πιο ανθεκτική οικονομία, οι περιορισμένοι κίνδυνοι πολιτικής και η περαιτέρω βελτίωση που έχει σημειώσει ο τραπεζικός τομέας είναι οι παράγοντες που συνέθεσαν αυτό το θετικό story της Ελλάδας, όπως εξήγησε ο κ. Μπαρίγκα.

H επίμονη και σημαντική μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, που οδηγείται για παράδειγμα από τη δημοσιονομική προσαρμογή που υλοποιείται σε μεσοπρόθεσμη βάση, η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής η οποία μπορεί να έρθει από την υψηλότερη δυναμική των επενδύσεων ή/και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορούν να οδηγήσουν τη Fitch σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο αναλυτής.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό, ο οίκος δεν ανησυχεί για τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, χάρη στην πολύ ευνοϊκή δομή του (χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης). Οπως τόνισε ο κ. Μπαρίγκα, η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2019 έως σήμερα στην Ευρώπη, και η τάση αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια χάρη στη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας και της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων. Κατά τη Fitch, η ανάπτυξη το 2024 θα κινηθεί στο 2,4% και το 2025 στο 2,3%, ενώ ο δείκτης χρέους θα μειωθεί από το 160,8% φέτος στο 141,2% έως το 2027.

Πάντως, όπως τόνισε ο αναλυτής, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σημαντική αδυναμία της Ελλάδας και άρα της αξιολόγησής της. Αν και θα περιοριστεί στο 6,1% κατά μέσον όρο το 2023-2025, χάρη στη βελτίωση των όρων εμπορίου και την έντονη αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, θα παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αποτελούσε επί χρόνια έναν από τους παράγοντες που περιόριζαν την αξιολόγηση της χώρας, ο κ. Μπαρίγκα τόνισε πως τους τελευταίους 6-12 μήνες έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση. Και αυτό οφείλεται τόσο στο νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που βοήθησε την κερδοφορία, όσο και στην εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Η Fitch αναμένει αυτή η τάση να συνεχιστεί, ενώ σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, αν και έχει αποδυναμωθεί φέτος, αναμένει ότι θα επιταχυνθεί το 2024-2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT