Σκληρό παζάρι Γαλλίας – Γερμανίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Σκληρό παζάρι Γαλλίας – Γερμανίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Υστατη προσπάθεια της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική ισορροπία ενόψει του σημερινού Ecofin

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντονο παρασκήνιο με διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ήταν σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτόν τον λόγο οι «27» παρακάθησαν σε δείπνο, σε μια ύστατη προσπάθεια της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική ισορροπία πριν από το σημερινό Ecofin και κυρίως πριν από το τέλος του χρόνου, γεγονός που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να διαπραγματευθούν το τελικό νομοθετικό κείμενο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού λήξει η κοινοβουλευτική θητεία του, τον Απρίλιο.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς το βράδυ της Τετάρτης άφησε περιθώρια αισιοδοξίας στους Ισπανούς, με αξιωματούχο τους να αναφέρει χθες το απόγευμα ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, όπου δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν με τις προτεινόμενες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά διαφωνούν για τις δαπάνες στις επενδύσεις όταν το έλλειμμα ξεπερνάει τα ευρωπαϊκά όρια.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας «πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα να έχουν ευελιξία στην υποχρέωση περιορισμού του, αν επενδύουν σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα», σημείωσε ο Λε Μερ κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή». «Πιστεύω ότι η Γαλλία έχει προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για συμβιβασμό έναντι της Γερμανίας, είμαστε στο 90% για μια συμφωνία», τόνισε.

Η Γερμανία κατόρθωσε πάντως να βάλει τα ποσοστά που επιθυμούσε στο προσχέδιο, απαιτώντας από τα κράτη-μέλη εφαρμογή «δικλίδων ασφαλείας» για χρέος και έλλειμμα στα εθνικά σχέδια μείωσης του χρέους. Οι κυβερνήσεις με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα χρειαστεί να κρατούν τα ετήσια ελλείμματά τους στο 1,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο. Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έδωσε 51% πιθανότητες να «κλείσει» η συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT