Ενεργειακή μετάβαση στην πράξη

Το Βrookfield Asset Management επενδύει σε ενεργειακές εταιρείες για να τις απογαλακτίσει από τα ορυκτά καύσιμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

To πώς θα απομακρυνθεί ο κόσμος από τον γαιάνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι το διαρκές ερώτημα σε κάθε διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η φετινή COP28 στο Ντουμπάι δεν αποτελεί εξαίρεση, αν και οι συμμετέχουσες 118 χώρες δεσμεύθηκαν να τριπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ έως το 2030. Η σύνοδος κορυφής αντιμετωπίζει την πρόσθετη επιπλοκή της προεδρίας του Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμία επιστημονική προσέγγιση» πίσω από τις απαιτήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, αν και αργότερα αναδιπλώθηκε. Αυτή η απαραίτητη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 18 τρισ. δολαρίων έως το 2030. Και όσο κι αν φαίνεται τερατώδες το ποσόν, υπάρχουν έμπρακτες απόπειρες μείωσης των ρύπων, όπως του καναδικού οίκου διαχείρισης κεφαλαίων Βrookfield Asset Management, που μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια EIG θέλησαν να αγοράσουν την Origin Energy αντί 13 δισ. δολαρίων για να την απογαλακτιστούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από την απόφαση του καναδικού μεγαθηρίου να εμπλακεί στο εγχείρημα και ξεκίνησε το παγκόσμιο ταμείο μετάβασης το 2021 με τον Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα. Σε ένα χρόνο είχε συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια, καθιστάμενο το μεγαλύτερο ταμείο του είδους του. Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων για μια δεύτερη δεξαμενή, ακόμη μεγαλύτερη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέσμευσαν για τον λόγο αυτό 2 δισ. δολ. στην τωρινή διάσκεψη για το κλίμα. Το εναρκτήριο ταμείο της Brookfield έχει ήδη πραγματοποιήσει δώδεκα ή και περισσότερες σημαντικές επενδύσεις.

Οι αποδέκτες τους ποικίλλουν, από εταιρείες ΑΠΕ όπως η Scout Clean Energy έως μονάδες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα όπως η Carbon TerraVault. Η μεγαλύτερη συμφωνία μέχρι στιγμής έκλεισε τον Νοέμβριο και επρόκειτο για την από κοινού εξαγορά μαζί με την Cameco της Westinghouse Electric, με δραστηριότητες στην πυρηνική ενέργεια και με επιχειρηματική αξία 7,9 δισ. δολαρίων από άλλη μονάδα του ομίλου Brookfield. Η αγορά της Origin, ωστόσο, θα χρησίμευε ως εμβληματική επιχειρηματική κίνηση για την ενεργειακή μετάβαση, τόσο λόγω μεγέθους της δαπάνης όσο και εύρους δραστηριοτήτων. Τίποτα από αυτά που είναι ήδη στο χαρτοφυλάκιο του μεταβατικού ταμείου της Brookfield δεν εκπληρώνει πλήρως τον κύριο στόχο τού να επενδύσει «στον μετασχηματισμό των βιομηχανιών έντασης γαιάνθρακα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT