Πιο κοντά βρίσκονται πλέον οι «27» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πιο κοντά βρίσκονται πλέον οι «27» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

«Συμφωνούμε με το 95% του κειμένου και πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε πλήρως έως το τέλος του έτους», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρινό Λε Μερ.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που θα διασφαλίζει δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα λαμβάνει ειδική μέριμνα για χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες, που αφορά πρωτίστως τη Γαλλία –η οποία το έθεσε μάλιστα ως «κόκκινη γραμμή»–, αλλά σαφώς και την Ελλάδα, σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών (Ecofin) και ενώ είχαν προηγηθεί οκτάωρες διαβουλεύσεις στο δείπνο που διοργάνωσε η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. το βράδυ της Πέμπτης.

«Φαίνεται ότι το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον τη συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνησή μας, ανεξάρτητα από αυτές τις θετικές εξελίξεις, θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία με τις αναπτυξιακές πολιτικές, έτσι ώστε η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει και να μεγιστοποιήσει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση του Ecofin. Επίσης εγκρίθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Ως προς το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, πάντως, οι «27» δεν κατόρθωσαν να φθάσουν στον αναγκαίο συμβιβασμό, γεγονός που αντανακλά τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τους νέους κανόνες που θα επαναφέρουν τη δημοσιονομική πειθαρχία τον Ιανουάριο, «σφραγίζοντας» το τέλος της μακράς «περιόδου χάριτος» λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία επιμένει σε αυστηρότερα όρια σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ενώ Γαλλία και άλλες χώρες του Νότου ζητούν περιθώρια «ευελιξίας». Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ υπογράμμισε ότι «συμφωνούμε πλέον με το 95% του κειμένου και πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε έως το τέλος του έτους». Οι τεχνικές διαφορές αφορούν το κατά πόσον αυστηρά θα πρέπει να είναι τα ετήσια όρια δαπανών και τον τρόπο αντιμετώπισης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, όταν διαπιστώνεται παραβίαση του 3% του ετήσιου όρου ελλείμματος από κράτος-μέλος. Εξετάζεται ως πρόταση να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος τόκων για το δημόσιο χρέος ως ελαφρυντικός παράγοντας την περίοδο 2025-2027, όταν η Κομισιόν αξιολογεί τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Γερμανία επιμένει να προστεθούν «δικλίδες ασφαλείας» στην πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να μειώνουν το υπερβολικό χρέος κατά ένα μίνιμουμ ποσοστό ετησίως. Συγκεκριμένα, η συμβιβαστική πρόταση της Ισπανίας αναφέρει ότι κυβερνήσεις με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα χρειαστεί να κρατούν τα ετήσια ελλείμματά τους στο 1,5% του ΑΕΠ. Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο εξέφρασε χθες την προσδοκία ότι η συμφωνία είναι «κοντά» και πως δεν θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin, εάν όμως χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT