Ενισχύσεις σε ευρωπαϊκά δίκτυα πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων

Ενισχύσεις σε ευρωπαϊκά δίκτυα πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων

Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Από το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» έχει ανακοινωθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη δράση «Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πολιτιστικών και Δημιουργικών Οργανώσεων». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027», με τον συνολικό προϋπολογισμό της πρόσκλησης του 2024 να ανέρχεται στα 9,925 εκατ. ευρώ.

Η δράση των Ευρωπαϊκών Δικτύων Πολιτιστικών και Δημιουργικών Οργανώσεων σκοπεύει να ενισχύσει τις ικανότητες των ευρωπαϊκών πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, να καλλιεργούν ταλέντα, να καινοτομούν, να ευημερούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Αυτή η δράση θα υποστηρίξει έργα που υλοποιούνται από εξαιρετικά αντιπροσωπευτικά, πολυεθνικά, δίκτυα ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών που βασίζονται σε μέλη, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χωρών που συμμετέχουν στη «Δημιουργική Ευρώπη». Τα δίκτυα πρέπει να έχουν κοινή αποστολή, κανόνες διακυβέρνησης και δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, όπως ορίζονται επισήμως (σε «καταστατικά» ή ισοδύναμα) και συμφωνούνται από τα μέλη τους. Τα δίκτυα θα πρέπει να αποτελούνται από μια συντονιστική οντότητα και τα μέλη της. Επισημαίνεται ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα που καλύπτουν αποκλειστικά τον οπτικοακουστικό τομέα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτής της δράσης. Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις οριζόντιες προτεραιότητες της πρόσκλησης και συγκεκριμένα τόσο (i) με την ένταξη, την ποικιλομορφία και ιδίως την ισορροπία των φύλων, όσο και (ii) με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι προτάσεις πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες προτεραιότητες:

• Καλλιτέχνες και πολιτιστικοί επαγγελματίες: Ενδυνάμωση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Με αυτήν την προτεραιότητα, οι αιτούντες θα πρέπει να προτείνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες παρέχοντας, αναπτύσσοντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες ή βέλτιστες πρακτικές, εμπλέκοντας όλους τους ενδιαφερομένους σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμων, ισότιμων και δίκαιων μοντέλων για κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής των καλλιτεχνών.

• Πολιτισμός για τον λαό: Ενδυνάμωση της πολιτιστικής συμμετοχής και του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία. Οι προτάσεις που ασχολούνται με αυτήν την προτεραιότητα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού για την υγεία και την ευημερία, ιδίως για την ψυχική υγεία.

• Πολιτισμός για τον πλανήτη: Απελευθερώνοντας τη δύναμη του πολιτισμού. Με αυτήν την προτεραιότητα, οι προτάσεις θα πρέπει να προτείνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και βιώσιμων κοινωνιών και να ενθαρρύνουν την απαραίτητη προσαρμογή των πρακτικών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

• Πολιτισμός για συνδημιουργικές συνεργασίες: ενδυνάμωση της πολιτιστικής διάστασης των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. Με αυτήν την προτεραιότητα οι υποψήφιοι πρέπει να προτείνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του πολιτισμού να είναι (περισσότερο) ενεργοί έξω από τα σύνορα της Ε.Ε., εντός και πέρα από τις χώρες που συμμετέχουν στη «Δημιουργική Ευρώπη», και να συνεισφέρουν στην ενθάρρυνση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων.

• Πολιτισμός για ψηφιακό μετασχηματισμό: βοήθεια στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς να αξιοποιήσουν πλήρως νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατάλληλες δραστηριότητες για την ενίσχυση των ικανοτήτων των οργανισμών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα. Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να σχεδιάζονται ειδικά για να αντιμετωπίζουν τις επιλεγμένες προτεραιότητες της πρόσκλησης με αποτελεσματικό τρόπο. Οι δραστηριότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν επαρκή συνδυασμό δικτύωσης, κατάρτισης ή συμβουλών σε επαγγελματίες, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των τομέων για αυτά τα θέματα και παρέχοντας ανάλυση ή ανάπτυξη πολιτικής.

Οι δραστηριότητες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μελών του δικτύου και να διευκολύνουν τη συμμετοχή των μελών σε ολόκληρο το έργο. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος, οι προτάσεις θα πρέπει επίσης να δημιουργούν συνέργειες και να ενθαρρύνουν τον διάλογο, τη συνεργασία ή τις ανταλλαγές μέσω, για παράδειγμα, κοινών δραστηριοτήτων με άλλα δίκτυα.

Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα, εγκατεστημένα και επισήμως καταχωρισμένα στις επιλέξιμες χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Επιτρέπονται μόνο αιτήσεις από μεμονωμένους αιτούντες (μοναδικοί δικαιούχοι).

Αλλες οντότητες μπορούν να συμμετέχουν σε άλλους ρόλους κοινοπραξίας, όπως συνδεδεμένοι εταίροι, υπεργολάβοι, τρίτα μέρη που παρέχουν συνεισφορές σε είδος κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα.

Το έργο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει συνήθως τους 48 μήνες και το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης φτάνει το 80% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://culture.ec.europa.eu/funding/call. Προτάσεις υποβάλλονται έως 7 Μαρτίου 2024.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT