Σημαντική πτώση της ζήτησης για ακριβά ρολόγια

Σημαντική πτώση της ζήτησης για ακριβά ρολόγια

Οι εξαγωγές της Ελβετίας μειώθηκαν πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια και το ρεκόρ που σημείωσαν την περίοδο της πανδημίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Και επίσημα φαίνεται να ήρθε το τέλος στην πρωτοφανή –και πιθανώς τελευταία– έκρηξη τέτοιας κλίμακας στην ελβετική αγορά ρολογιών πολυτελείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα brands Rolex, Patek Philippe και Αudemars Piguet.

Επί τρία χρόνια, με «φιτίλι» την πανδημία, ο κλάδος συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον από αγοραστές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι πλούσιοι, αλλά και μέσοι καταναλωτές με «φουσκωμένες» αποταμιεύσεις λόγω καραντίνας, στράφηκαν προς τις εμβληματικές ελβετικές μάρκες ρολογιών. Μαζί με το ενδιαφέρον ανέβηκαν και οι τιμές και τελικά οι εξαγωγές ρολογιών από την Ελβετία άγγιξαν πέρυσι το δυσθεώρητο επίπεδο-ρεκόρ των 28,5 δισ. δολαρίων.

Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εξωγενείς παράγοντες, όπως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η ασθενής παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και ενδογενείς παράγοντες, όπως οι μεγάλες ανατιμήσεις και η αύξηση της παραγωγής, άσκησαν εντονότατες πιέσεις στον κλάδο.

Ετσι, οι καταναλωτές που είχαν μεγαλύτερα αποθέματα μέσα στην πανδημία επιδεικνύουν όλο και λιγότερη διάθεση για τέτοιου είδους μεγάλα έξοδα. Εξ ου και παρατηρείται συνολική εξασθένιση στον τομέα των πολυτελών ειδών, ο οποίος σε αντίθεση με τις προοπτικές που δίνονταν τα περασμένα χρόνια δεν είναι πλήρως θωρακισμένος από υφέσεις.

Οι κατασκευαστές ρολογιών βλέπουν σαφή πτώση στη ζήτηση τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές στη δευτερογενή αγορά κατρακυλούν. «Αυτό που είδαμε το 2021 και το 2022 ήταν εκτός του φυσιολογικού. Δεν το χωρούσε ο νους μας ότι θα βιώναμε κάτι τέτοιο στη ζωή μας. Πιστεύω ότι δεν θα το ξαναδούμε ποτέ», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Audemars Piguet, Χένρι Μπενάμια, αναφερόμενος στην πολύμηνη φρενίτιδα για ακριβά κομμάτια.

Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών μειώθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ έκτοτε η μέση ανάπτυξη των εξαγωγών επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο κλάδος εξακολουθεί να οδεύει προς νέο ρεκόρ φέτος, το οποίο όμως οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στο πρώτο εξάμηνο.

Ενδεικτικά, τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μεν αύξηση εξαγωγών 5% σε ετήσια βάση, αλλά αποδίδονται στα φθηνότερα ρολόγια. Αντιθέτως, οι εξαγωγές ρολογιών μεταξύ 500 και 3.000 ελβετικών φράγκων υποχώρησαν σε αξία, το οποίο πιθανώς καταδεικνύει ότι οι φανατικοί της αγοράς έχουν κουραστεί από τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές.

Σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα ρολόγια, οι τιμές υποχωρούν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, με περίπου 42% πτώση από την κορύφωση του Απριλίου πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρολογοποιία είναι βασικός πυλώνας της ελβετικής οικονομίας και ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος εξαγωγών, απασχολώντας περίπου 60.000 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT