Χατζηγεωργίου: Στην τελική ευθεία η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας

Χατζηγεωργίου: Στην τελική ευθεία η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας

Στις 12 Ιανουαρίου θα συζητηθεί η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης - Προβλέπει διαγραφή υποχρεώσεων €75 εκατ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Για τις 12 Ιανουαρίου 2024 είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση της εταιρείας Χατζηγεωργίου (Hatz), γνωστής στο ευρύ κοινό για τα κεραμικά πλακίδια και είδη υγιεινής Porcelana, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης που συνήφθη με τους πιστωτές της τον περασμένο μήνα.

Βάσει της νέας συμφωνίας, η εταιρεία αναλαμβάνει να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ περίπου σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας και να διαγραφούν υποχρεώσεις συνολικού ύψους σχεδόν 75 εκατ. ευρώ.

Αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων

Σημειώνεται ότι ο ορκωτός ελεγκτής είχε επιστήσει την προσοχή στο ότι την 31/12/2022, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε κατά 74,545 εκατ. ευρώ το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο η εταιρεία να μην είναι σε θέση να τις αποπληρώσει.

Ειδικότερα, το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού, ύψους 10,708 εκατ. ευρώ, υπολειπόταν των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους 85,253 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του συνόλου των εμπορικών, των ρυθμισμένων φορολογικών και των τραπεζικών υποχρεώσεων, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.

Τα τραπεζικά δάνεια

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το σύνολο των υποχρεώσεων, τα 71,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις τράπεζες, τα 5,33 εκατ. ευρώ τους προμηθευτές, τα 3,79 εκατ. ευρώ φόρους & τέλη και 4,93 εκατ. ευρώ λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια, αυτά στο τέλος του 2022 διαμορφώνονταν ως εξής:

  • Sunrise II NPL Finance DAC Intrum Hellas: €22.629.130
  • Frontier Issuer DAC doValue Greece: €21.226.500
  • Galaxy IV Funding DAC Cepal Hellas: €12.435.420
  • Cairo no. 3 Finance Designated Activity Company: €14.911.603

Βελτίωση μεγεθών αλλά οι ζημιές παραμένουν

Πάντως πέρυσι η εταιρεία είχε βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις καταγράφοντας κύκλο εργασιών 23,8 εκατ. ευρώ έναντι 17,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και EBITDA 0,67 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ στην τελική γραμμή οι καθαρές ζημιές μειώθηκαν στο ήμισυ, στα 9,764 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι επισφάλειες για τη συγκεκριμένη χρήση κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των συνεχών ελέγχων της ποιότητας των πελατών.

Οι στόχοι του 10ετούς business plan

 

Το 10ετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας εστιάζει κυρίως:

  • Στην ανάπτυξη των χονδρικών πωλήσεων στην Ελλάδα μέσω αποκλειστικών συνεργασιών
  • Στην ανάπτυξη των εξαγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα της εταιρείας
  • Στην ενίσχυση της γκάμας επιτυχημένων υφιστάμενων συνεργασιών
  • Στη δημιουργία νέων σειρών προϊόντων

Οπως αναφέρεται στις τελευταίες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, με βάση τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία στο 10μηνο του 2023, προκύπτει η δυνατότητα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας, με δεδομένο ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των κατ’ ελάχιστον απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης, μέσω των θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών. Αυτές, αξιοποιούμενες με τον βέλτιστο τρόπο, δημιουργούν νέες θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης για χρηματοδότηση των αγορών, μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ανάπτυξης της εταιρείας από τη φετινή χρονιά και έπειτα.

Εγκαταστάσεις

Η Χατζηγεωργίου Α.Ε. λειτουργεί σήμερα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με εμπορικές αποθήκες και κτίριο διοίκησης στο Καλοχώρι συνολικής έκτασης 65.000 τ.μ. Οι αποθηκευτικοί χώροι εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διατήρησης των αναγκαίων αποθεμάτων ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών. Επίσης η εταιρεία έχει 10 καταστήματα και συγκεκριμένα σε: Γλυφάδα, Ιωάννινα, Πυλαία Θεσσαλονίκης, Εύοσμο, Σέρρες, Λουτράκι, Καλαμάτα, Χαλάνδρι και Λάρισα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT