Γιατί η Fed θα μειώσει τα επιτόκια

Ο λόγος που θα επικαλεστεί για την αλλαγή πολιτικής θα έχει βαρύνουσα σημασία για τις αγορές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Το πιο σημαντικό ερώτημα που θα αντιμετωπίσει η οικονομία και οι κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος δεν είναι αν η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια, αλλά για ποιο λόγο. Με τον πληθωρισμό να έχει αποκλιμακωθεί δραστικά από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, οι περικοπές των επιτοκίων το 2024 φαίνονται πιο πιθανές.

Εάν η τράπεζα μειώνει τα επιτόκια παράλληλα με την υποχώρηση του πληθωρισμού, αυτό είναι καλό νέο για την οικονομία και τους επενδυτές. Οπερ σημαίνει ότι η Fed βρίσκεται στα πρόθυρα του να επιτύχει την ήπια προσγείωση της οικονομίας, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί στα προ της πανδημίας επίπεδα άνευ υφέσεως. Εντούτοις, εάν η Fed μειώνει τα επιτόκια επειδή η οικονομία κινδυνεύει με ύφεση, αυτό είναι διαφορετικό. Τότε αυτό θα σήμαινε ότι η ανεργία κινείται σημαντικά υψηλότερα και ότι τα εταιρικά κέρδη δέχονται πλήγμα, διότι περιορίζεται η ζήτηση. «Θέλουμε μειώσεις επιτοκίων επειδή η οικονομία αποθερμάνθηκε και ο πληθωρισμός εξασθένισε και όχι επειδή βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε η Ντάιαν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG. Εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή κινδυνεύει, οι αξιωματούχοι της τράπεζας πιθανότατα θα χαλαρώσουν την πολιτική και με ταχύ ρυθμό και πολύ, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι.

Εάν δεν υπάρχει ύφεση, τότε είναι πιθανότερες οι μικρότερες και πιο αργές περικοπές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ποντάρει πολλά στη μείωση του πληθωρισμού, καθώς οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι λόγω της αύξησης του κόστους ζωής. Οπότε, εάν οι ΗΠΑ περιέπιπταν σε ύφεση, ο Μπάιντεν θα αντιμετώπιζε πιο πολλά εμπόδια για να επανεκλεγεί. Υπήρχε ελάχιστη ένδειξη συρρίκνωσης στον ορίζοντα στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου. Η ανεργία αποδυναμώθηκε στο 3,7% από 3,9% του Οκτωβρίου. Η αύξηση των μισθών ήταν σταθερή.

Οι επενδυτές περιέστειλαν τις εκτιμήσεις τους για μειώσεις επιτοκίων μετά τα ισχυρότερα από τα προβλεπόμενα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας. Τώρα θεωρούν πως υπάρχουν λιγότερο από 50% πιθανότητες η πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού να γίνει τον Μάρτιο του 2024 και στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά ελαφρώς περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα κατά τη διάρκεια του επομένου έτους.

Λίγες ημέρες πριν οι συναλλασσόμενοι είχαν αναφερθεί σε 60% πιθανότητες χαλάρωσης, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 προέβλεπαν ότι θα αποφασισθούν σχεδόν πέντε περικοπές της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Σήμερα οι παράγοντες των αγορών συντάσσονται με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μ.β. το επόμενο έτος, με τη μείωση του πρώτου 25% να τοποθετείται τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT