Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στις αρχές του 2024

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στις αρχές του 2024

Τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο η έκδοση 10ετούς ομολόγου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

«Οσο νωρίτερα βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2024, τόσο καλύτερα», διαμηνύουν οι αναλυτές, τονίζοντας πως η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα κατά τις εκδόσεις του επόμενου έτους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Οσον αφορά την πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές το νέο έτος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει υπόψη του δύο σενάρια, καθώς η αλλαγή πίστας που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα με την προσεχή ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες δημιουργεί νέα δεδομένα. Ετσι, είτε α) θα εκδώσει το πρώτο ομόλογο της χρονιάς, που πιθανότατα θα είναι νέο 10ετές, εντός της δεύτερης ή τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου –όταν και αναμένεται το πρώτο κύμα των εκδοτών στην αγορά, που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό–, είτε β) θα τηρήσει στάση αναμονής έως την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες (Φεβρουάριος). Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έχει αποκλειστεί, καθώς συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε ο ΟΔΔΗΧ δεν θα θέλει να κάνει κάποια κίνηση.

Οπως έχει γράψει η «Κ», 17 ελληνικά κρατικά ομόλογα θα εισαχθούν στους δείκτες του Bloomberg και οι αποδόσεις τους θα αρχίσουν να συμβάλλουν στις μετρήσεις των δεικτών από την 1η Φεβρουαρίου – δηλαδή στην πράξη τότε θα είναι διαθέσιμα για αγορά από τους «ισχυρούς» επενδυτές. Η S&P Dow Jones αξιολογεί τις προσθήκες στους iBoxx δείκτες της σε ετήσια βάση, με τις αποφάσεις της να τίθενται σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποφασίσει ακόμη το «πότε» της πρεμιέρας στις αγορές για το νέο έτος, εν αναμονή και των συσκέψεων με τους primary dealers.

Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα κατά τις εκδόσεις του επόμενου έτους εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Αναλυτές που μίλησαν στην «Κ», πάντως, θεωρούν πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την πρώτη της έξοδο. «Το να περιμένει ο ΟΔΔΗΧ έως ότου αρχίσουν να διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα στους δείκτες, κινδυνεύει να θεωρηθεί μια ευκαιριακή κίνηση», σημειώνει ο Γιαν βον Γκέριχ, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Research. Η απουσία της Ελλάδας από τις αγορές τον Ιανουάριο και όταν όλες οι χώρες θα έχουν βγει, δεν θα είναι μια καλή εικόνα: «Η προβλέψιμη στρατηγική έκδοσης είναι πολύ πιο κατάλληλη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης με τους επενδυτές», όπως τονίζει.

Από την πλευρά του και ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει, γιατί μπορεί η έξοδος να είναι ακριβότερη. «Κατά την άποψή μου ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στους διεθνείς δείκτες και θα θέλουν να αγοράσουν πριν από τις αναδιαρθρώσεις – όπως π.χ. αυτές των ομολογιακών ETFs, οι οποίες συνήθως γίνονται μόνο όταν τα ομόλογα έχουν εκδοθεί», επισημαίνει στην «Κ». «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ισχυρή ζήτηση σε μια κοινοπρακτική έκδοση στις αρχές Ιανουαρίου. Αντίθετα, όσο περισσότερο το ελληνικό Δημόσιο περιμένει, τόσο μεγαλύτερο premium νέας έκδοσης θα απαιτηθεί από τους επενδυτές, λόγω της προσφοράς που θα έχει προηγηθεί από άλλες χώρες τον Ιανουάριο».

Ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα αναμένει γενικότερα το 2024 η UBS, καθώς, όπως σημείωσε σε έκθεσή της, παρά την υπεραπόδοσή τους φέτος, η συμπερίληψή τους σε διεθνείς δείκτες θα προσελκύσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, τη στιγμή που οι αποδόσεις τους παραμένουν ελκυστικές (στο 3,41% το 10ετές).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT