Μειώθηκε στα 42,8 δισ. η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο 10μηνο

Μειώθηκε στα 42,8 δισ. η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο 10μηνο

Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε διαμορφωθεί στα 46,1 δισ. ευρώ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Υποχώρηση κατέγραψαν για έναν ακόμη μήνα οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς τον Οκτώβριο του 2023 διαμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 4,42 δισ. ευρώ έναντι 4,85 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022.

Η μείωση αυτή κατά 8,8% οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αποκλιμάκωση των τιμών, σχετίζεται ωστόσο και με την υποχώρηση της ζήτησης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες και σε επίπεδο δεκαμήνου, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά το 2023 θα κλείσουν πιθανότατα με αρνητικό πρόσημο.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2023 υποχώρησε κατά 1,4%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 διαμορφώθηκε σε 42,86 δισ. ευρώ έναντι 46,14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, καταγράφοντας μείωση 7,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών το εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησε κατά 0,4%.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση των εισαγωγών, γεγονός που προκαλεί μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Τον Οκτώβριο του 2023 η αξία των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησε κατά 19,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και διαμορφώθηκε σε 8,95 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,5%.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 η αξία των εισαγωγών υποχώρησε κατά 12,2%, στα 68,67 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση ήταν πολύ μικρότερη, 3,2%. Συνεπεία των παραπάνω, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 25,8 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 19,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

«Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδεχόμαστε τα αποτελέσματα από την πορεία του εξαγωγικού εμπορίου τον Οκτώβριο. Η νέα μείωση των εξαγωγών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη με δεδομένη την αρνητική συγκυρία στη διεθνή οικονομία αλλά και την πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί πηγή προβληματισμού και ανησυχίας για τη συνέχεια. Στον αντίποδα, θετικά μηνύματα εκπέμπονται από τη σημαντική μείωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου», σχολίασε η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT