EBITDA άνω των 500 εκατ. αναμένει o Τitan

Ο τζίρος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Διατηρήθηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους η δυναμική που ανέπτυξε ο όμιλος Τitan, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές του επιδόσεις κατά τη διάρκεια του 2023. Σε σχετική χθεσινή αναφορά, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι για το σύνολο του 2023 οι ενοποιημένες πωλήσεις προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος κατέγραψε μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, σημειώνοντας ιστορικά υψηλή κερδοφορία, ύψους 197,6 εκατ. ευρώ (από 89,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,89 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,9%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 396,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 71,5%, συγκριτικά με το περυσινό εννεάμηνο. Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι «η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καταγράψει δυναμικές επιδόσεις, καθώς υλοποιούνται κρατικές επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών σε όλη την επικράτεια».

Μάλιστα εκτιμάται ότι ο όμιλος θα καταγράψει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη έως τις αρχές του 2024, λόγω των πρόσφατων επενδύσεων που έγιναν στα εργοστάσια της εισηγμένης, για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, όπως είχε αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ προχώρησε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029, μέσω της θυγατρικής Titan Global Finance Plc. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο σύνολό της με ιδιωτική τοποθέτηση και διατέθηκαν σε τράπεζες, Ελληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες πελάτες.

Την έκδοση διοργάνωσαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ομίλου Τitan, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων του έτους 2024. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τους όρους έκδοσης ευνοϊκούς για τον όμιλο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, ενώ συμπληρώνει ότι «η έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής, την επέκταση της λήξης των δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση του μελλοντικού κόστους χρηματοδότησης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξασφάλιση χαμηλότερου επιτοκίου, σε σχέση με μέρος του υφιστάμενου δανεισμού (που έχει αυξηθεί λόγω της απότομης ανόδου των επιτοκίων), αλλά και το ότι αυτό είναι σταθερού χαρακτήρα, λειτούργησαν υπέρ της απόφασης να προχωρήσει η έκδοση του ομολόγου αυτού στην παρούσα χρονική στιγμή. Σημειώνεται ότι, κατά το πέρας του φετινού εννεαμήνου, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου είχε μειωθεί κατά 147 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 765 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT