Sky Express: Σημαντική αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών

Sky Express: Σημαντική αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών

Ο κύκλος εργασιών της αεροπορικής ανήλθε το 2022 σε 272 εκατ. ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Υπερδιπλάσιο κύκλο εργασιών και περιορισμό ζημιών εμφάνισε το 2022, σε ετήσια βάση, η αεροπορική εταιρεία Sky Express. Ειδικότερα, κατά την περασμένη χρήση, ο αερομεταφορέας αύξησε τα έσοδα κατά 109%, σε περίπου 272 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει ζημιογόνος, παρά τη μείωση των καθαρών ζημιών σε 1,4 εκατ. ευρώ (από περίπου 3,8 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων και τόκων, η βελτίωση είναι μεγαλύτερη, με τη Sky Express να εμφανίζει ζημίες (προ φόρων και τόκων) 192,7 χιλ. ευρώ από -3 εκατ. ευρώ το 2021. Η αεροπορική έχει εισροές 9,5 εκατ. ευρώ (έναντι εκροών 10,4 εκατ. ευρώ το 2021) από λειτουργικές δραστηριότητες και εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 2,9 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και τα λειτουργικά έξοδα που ανήλθαν σε 289,1 εκατ. ευρώ και αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του πτητικού έργου, στην εξαιρετικά υψηλή τιμή του καυσίμου και στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, σε συνδυασμό και με τη λήξη του προγράμματος ενίσχυσης απασχόλησης λόγω της πανδημίας. Ο δείκτης πληρότητας (load factor) διαμορφώθηκε σε 67%, περιλαμβάνοντας και τις άγονες γραμμές.

Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά περίπου 10,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, λόγω συσσωρευμένων ζημιών 12,1 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας (721,3 χιλ. ευρώ) είναι μικρότερα από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου (1,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της χρήσης του 2022. Το γεγονός αυτό υπαγορεύει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), την οποία αποφάσισε η εταιρεία σε έκτακτη γενική συνέλευση στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Ετσι, μετά την ΑΜΚ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το μετοχικό κεφάλαιό της αυξήθηκε σε 4.546.020 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο του 2022, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 375.000 ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει τα μεγέθη αυτά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και στην υποχώρηση της ζήτησης για ταξίδι λόγω της πανδημίας. «Ο όμιλος εταιρειών στον οποίο ανήκει η Sky Express έχει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και με απόφαση της διοίκησής του θα στηρίξει την εταιρεία, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει», αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική έκθεση του 2022. Πέρυσι, η Sky Express προσέφερε 4,9 εκατ. θέσεις, έχοντας μεταφέρει 3,3 εκατ. επιβάτες, ενώ αύξησε το προσωπικό κατά 25%, σε 577 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT