Πρόταση εξαγοράς έναντι 5,8 δισ. δολ. της αλυσίδας Macy’s

Πρόταση εξαγοράς έναντι 5,8 δισ. δολ. της αλυσίδας Macy’s

Κοινοπραξία επενδυτών ενδιαφέρεται για την αμερικανική εταιρεία με τα εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Στο στόχαστρο μιας πρότασης εξαγοράς ύψους 5,8 δισ. δολαρίων βρίσκεται η εμβληματική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy’s, η οποία άλλαξε τον τρόπο που ψώνιζαν οι Αμερικανοί στα μέσα του 19ου αιώνα, έγινε θεσμός στη Νέα Υόρκη, αλλά άρχισε να χάνει τη λάμψη της λόγω της επέκτασης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Arkhouse Management, μια επενδυτική εταιρεία που εστιάζει σε ακίνητα, και η Brigade Capital, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, υπέβαλαν πρόταση για να αποκτήσουν τη Macy’s, αποτιμώντας τη λιανική εταιρεία στα 21 δολάρια/μετοχή. Τα πολυκαταστήματα Macy’s είναι επίσης γνωστά για την παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών που διεξάγεται από το 1924, με γιγάντια, φουσκωτά μπαλόνια και δημοφιλείς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ενώ το παράρτημα στη Herald Square της Νέας Υόρκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στον κόσμο.

Παρά την ευρεία γεωγραφική της εμβέλεια, με τα εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα, η Macy’s δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο. Το 2020 η αλυσίδα ανακοίνωσε το κλείσιμο 125 καταστημάτων, μαζί με την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας. H εταιρεία παραμένει παρ’ όλα αυτά κερδοφόρα, συγκεντρώνοντας 1,2 δισ. δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος (1,4 δισ. δολάρια το 2021), ενώ το 2014 σημειωτέον πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 28 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο μήνα την περίοδο των εκπτώσεων της Black Friday αρκετοί υπάλληλοί της συμμετείχαν σε απεργία, υποστηρίζοντας ότι ενώ η αλυσίδα πλουτίζει, οι ίδιοι δεν λαμβάνουν καν βιώσιμο μισθό.

Οι μετοχές της Macy’s έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, από 11 δολάρια ανά μετοχή στα μέσα Νοεμβρίου σε 17,39 δολάρια στο κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Παρασκευή (8.12.2023) και σε 20,22 δολάρια χθες μετά το άνοιγμα της Wall Street. Ωστόσο, ακόμη και μια προσφορά 21 δολαρίων ανά μετοχή θα ήταν χαμηλότερη από το επίπεδο των 24 δολαρίων τον Φεβρουάριο ή το μέγιστο των 35 δολαρίων το 2021, την περίοδο που η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε από τα lockdowns της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κοινοπραξία των επενδυτών που εποφθαλμιά τη Macy’s φέρεται να ενδιαφέρεται επίσης για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της αλυσίδας, με τους αναλυτές της JPMorgan να υπολογίζουν τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας σε περίπου 8,5 δισ. δολάρια.

Η Macy’s λειτουργεί σχεδόν 500 πολυκαταστήματα με το ομώνυμο έμβλημά της, διαθέτει επίσης το Bloomingdale’s, μια αλυσίδα πολυκαταστημάτων υψηλότερης ποιότητας σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες, καθώς και μια σειρά από εκπτωτικά καταστήματα. Το 2015 ο κολοσσός του λιανεμπορίου απέκτησε επίσης την αλυσίδα ομορφιάς και περιποίησης δέρματος Bluemercury, η οποία διαθέτει σήμερα σχεδόν 160 καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT