Lamda: Νέα συμφωνία με τράπεζες για Ελληνικό

Lamda: Νέα συμφωνία με τράπεζες για Ελληνικό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τη μείωση του δανεισμού του έργου του Ελληνικού κατά 173 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Lamda Development, μετά τη χθεσινή επισημοποίηση πρόσφατης συμφωνίας που είχε συνάψει με τις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Alpha για τον κοινοπρακτικό δανεισμό της επένδυσης. Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος του δανείου (με τη μορφή ανοικτής πιστωτικής γραμμής), που είναι πλέον διαθέσιμο στη Lamda, μειώθηκε σε 944 εκατ. ευρώ, από 1,117 δισ. ευρώ, βάσει της προγενέστερης συμφωνίας. Αυτή η μείωση οφείλεται στη θετικότερη πορεία των προπωλήσεων των οικιστικών μονάδων της πρώτης φάσης της επένδυσης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ετσι, για τη χρηματοδότηση των οικιστικών έργων θα είναι πλέον διαθέσιμα 120 εκατ. ευρώ, αντί των 394 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία. Αντίστοιχα, για τη χρηματοδότηση των δύο εμπορικών κέντρων προβλέπονται πλέον 575 εκατ. ευρώ, από 517 εκατ. ευρώ.

Από την Πέμπτη ξεκινάει το «καλάθι του Αη Βασίλη» 

Από την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 10 Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστεί το «καλάθι του Αη Βασίλη», δηλαδή η διάθεση σε προσιτές τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών παιχνιδιών. Η εφαρμογή του θεματικού «καλαθιού» για δεύτερη φορά περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που αφορά το Κτηματολόγιο. Στο μέτρο θα συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ. Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του Αη Βασίλη» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις.       

Στη σερβική αγορά εισέρχεται η Goldair Handling  

Τη δραστηριότητά της στη Σερβία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nicola Tesla, μέσω της θυγατρικής Goldair Handling Serbia, ξεκινάει σε λίγες ημέρες ο όμιλος Goldair Handling. Μετά την εξασφάλιση της αδειοδότησης, η θυγατρική εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 20 Δεκεμβρίου. Την τρέχουσα χρονιά η εταιρεία εξυπηρέτησε στα 26 ελληνικά αεροδρόμια όπου δραστηριοποιείται κατά 9% περισσότερες πτήσεις σε σχέση με το 2022, με τον αριθμό τους να αγγίζει τα επίπεδα του 2019.   

Στο Χ.Α. οι μετοχές της Orilina Properties 

To Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε τη διοίκηση, στελέχη και συνεργάτες της Orilina Properties AEEAΠ με αφορμή την εισαγωγή των τίτλων της στην κύρια αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Αποστολίνας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. «Η Οrilina ξεκινάει την πορεία της στο Χ.A. με ισχυρή μετοχική βάση και σημαντική διασπορά. Διαθέτει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης που θα υποστηριχθεί από τα αντληθέντα κεφάλαια. Είναι θετικό για την τοπική μας οικονομία και κοινωνία πως τα χρήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα κατευθυνθούν στην ανέγερση νέων κτιρίων, και μάλιστα βιώσιμων, αντί σε απλή αλλαγή ιδιοκτησίας υφισταμένων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολίνας.   

Συνεχίζεται η απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ   

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν πλέον και με τη… βούλα οι απευθείας αναθέσεις του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ, που φαίνεται πως θα παρατείνονται μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ. Εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οργανισμός «πατάει» στην τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στο φορολογικό νομοσχέδιο, μέσω της οποίας νομιμοποιείται ακόμη μία απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ. Ετσι, για 15 ημέρες επιθυμεί να παραταθεί η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ, φιλοδοξώντας πάντως πως εντός αυτού του διαστήματος μπορεί να υπάρξει θετική απάντηση από το ανώτατο δικαστήριο. Η τροπολογία επικαλείται άρθρο ευρωπαϊκού κανονισμού (1370/2007) και παρέχει τη δυνατότητα στον ΟΑΣΑ να «αποφασίζει για τη λήψη έκτακτων μέτρων» και να προχωρεί σε απευθείας ανάθεση σε τρίτους ή παράταση συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας, σε περίπτωση διακοπής των υπηρεσιών ή κινδύνου διακοπής τους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT