Η αποστολή της ΕΚΤ είναι πλέον πιο εύκολη

Η αποστολή της ΕΚΤ είναι πλέον πιο εύκολη

To αυριανό μήνυμα προς τις αγορές πιθανότατα θα είναι πως δεν θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση επιτοκίων, αλλά άμβλυνση προσδοκιών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Η απότομη πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε χαμηλά επίπεδα διετίας, στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, και το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά ομολόγων, εξαιτίας κυρίως της Fed, διευκολύνουν τη ζωή της ΕΚΤ. Εχοντας φτάσει στο υψηλό σημείο του 4% για το επιτόκιο καταθέσεων, δύναται να συρρικνώσει τον ισολογισμό της γρηγορότερα, χωρίς να διακινδυνεύσει μια υπερβολική έκρηξη των περιθωρίων αποδόσεων εντός της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι αγορές πιθανότατα θα πρέπει να διορθώσουν ορισμένες από τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων μόλις η ΕΚΤ δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη.

Πάντως, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στον σωστό δρόμο, είναι πολύ νωρίς η ΕΚΤ να δηλώσει ότι έχει κατατροπωθεί οριστικά. Στην αυριανή συνεδρίαση, την τελευταία του 2023, αναμένουμε η ΕΚΤ να αναφερθεί στη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, να υπαινιχθεί πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω και να αμβλύνει τις προσδοκίες. Επίσης, αναμένουμε να δηλώσει ότι παραιτείται από την υπόσχεση να επανεπενδύσει τα ομόλογα PEPP που λήγουν τουλάχιστον μέχρι την εκπνοή του 2024, προαναγγέλλοντας τη σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματος διαρκούντος του 2024.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητες τουλάχιστον 50% η πρώτη περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης να αποφασιστεί στις 7 Μαρτίου και να ακολουθηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιες κινήσεις το 2024. Μολονότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό του 2023 και του 2024 και θα κάνει πρόγνωση ότι ο δείκτης θα βρεθεί εντός του στόχου στα τέλη του 2025 και το 2026, ενδεχομένως να μην παύσει να ανακόπτει τον ενθουσιασμό των αγορών. Εμείς αναμένουμε η ΕΚΤ να αρχίσει να χαλαρώνει τον Σεπτέμβριο του 2024, κατευθύνοντας τα επιτόκια, από 3,9% τώρα, σε 3,5% μέχρι τα τέλη του 2024 και σε 3,25% στις αρχές του 2025.

Τα παροιμιώδη «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως προτείνει ταχύτερη συρρίκνωση ισολογισμού, τερματίζοντας νωρίς τις επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ. Η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας έχει ήδη παύσει να υπάρχει από τα τέλη του 2021. Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει δύο προβλήματα. Πρώτον, η ΕΚΤ δεν θα τηρούσε την υπό όρους υπόσχεσή της για επανεπένδυση των εσόδων PEPP μέχρι το τέλος του 2024 και, δεύτερον, οι αλλαγές στη σύνθεση των επανεπενδύσεων PEPP είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι οποιασδήποτε θεμελιωδώς «αδικαιολόγητης» διεύρυνσης των περιθωρίων. Τέλος, εκτιμούμε πως η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της του φετινού πληθωρισμού στο 5,4% και θα μειώσει του 2024 από 3,2% σε 2,7%.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT