Σε χαμηλό 10 ετών η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων

Σε χαμηλό 10 ετών η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων

Αιτία η οικονομική επιβράδυνση και το υψηλότερο κόστος δανεισμού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να εμφανίσει η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και του υψηλότερου κόστους δανεισμού που ασκούν πιέσεις συνολικά στη ζήτηση για δάνεια.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της EY, προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 1,5% στα στεγαστικά φέτος και 2,4% το 2024 έναντι 4,9% πέρυσι. Σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση παίζει και η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη.

«Η αγορά κατοικιών δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα», δήλωσε ο Ομάρ Αλί, managing partner χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της EY για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική. «Για τα νοικοκυριά της Ευρώπης το υψηλό κόστος διαβίωσης και δανεισμού σημαίνει ότι λιγότερος κόσμος αγοράζει σπίτια, κάτι που οδηγεί τα στεγαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Συνολικά, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε φέτος στην Ευρωζώνη έπειτα από τις 10 συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που έφεραν το επιτόκιο αναφοράς από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% στο επίπεδο-ρεκόρ του 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι traders «ποντάρουν» πως το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον έξι μήνες το 2024. Παράλληλα, όπως σημειώνει η έρευνα της EY, τη μείωση της ζήτησης και της διαθεσιμότητας των στεγαστικών προκάλεσε και η σύσφιγξη των προϋποθέσεων δανεισμού από ορισμένες τράπεζες.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, όσο τα επιτόκια δανεισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν, η ευρωπαϊκή οικονομία –και οι τράπεζες που τη στηρίζουν– δοκίμασαν νέα όρια», δήλωσε ο Νάιγκελ Μόντεν, επικεφαλής τραπεζών και κεφαλαιαγορών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική. Συμπλήρωσε, όμως, ότι χάρη στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που έχτισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα τελευταία 15 χρόνια, είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για μια επιβράδυνση στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

«Ενώ η ανάπτυξη του τραπεζικού δανεισμού αναμένεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, η μελλοντική εικόνα δείχνει αργή ανάκαμψη», αναφέρει η έκθεση της EY.

Ενδεικτικά, αναμένει ανάπτυξη 3,3% το 2025 και 3,2% το 2026 στην ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων. Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο δανεισμός γενικά αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το 2023 από το υψηλό 14 ετών τού 5% πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT