Στο 2,8% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος προχωρεί ο επενδυτικός οίκος Wood, έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Ειδικότερα, ο οίκος Wood επισημαίνει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας υποαπέδωσε, με το γ΄ τρίμηνο να υποδεικνύει επιβράδυνση στο 2,1% σε ετήσια βάση, από 2,6% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προσδοκιών, όπως τονίζει, αλλά δεν απέχουν πολύ από το μήνυμα που «στέλνουν» οι επιχειρηματικές έρευνες των τελευταίων μηνών. Δεδομένου αυτού, αναμένει πλέον ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας για το σύνολο του 2023 θα κινηθεί γύρω στο 2,1%, έναντι 2,7% που «έβλεπε» πριν. Για το 2024 ο οίκος είναι ωστόσο πιο αισιόδοξος και διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,8%, ωστόσο αναγνωρίζει, όπως σημειώνει, τους κινδύνους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ που μπορεί να προκύψουν από τη στασιμότητα στην Ευρωζώνη.

Ολοκληρώθηκαν πέντε ψηφιακά έργα   

Πέντε ψηφιακά έργα ολοκλήρωσε και παρέδωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας τους τελευταίους μήνες, έχοντας δημοπρατήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν μεγάλο αριθμό έργων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, δηλαδή ο ηλεκτρονικός κόμβος των κωδικοποιημένων νομοθετημάτων, η ψηφιοποίηση του έγχαρτου αρχείου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η ψηφιοποίηση των προξενείων και του Εθνικού Τυπογραφείου.  

Συνεχίζει τις κινήσεις αποεπένδυσης η Trastor  

Στην πώληση ενός αυτοτελούς κτιρίου πέντε ορόφων στον Βόλο προχώρησε η Trastor, συνεχίζοντας την αποεπένδυση από ακίνητα που δεν εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της. Πρόκειται για ένα κτίριο μεικτής χρήσης και επιφάνειας 2.341,2 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου, Αργοναυτών, Κ. Καρτάλη και Ιάσονος. Το ακίνητο πωλήθηκε αντί ποσού 2,9 εκατ. ευρώ. Η Trastor εστιάζει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της κυρίως στις κατηγορίες των πράσινων κτιρίων γραφείων και logistics.   

Ο νέος προαστιακός Δυτικής Αττικής

Το έργο της κατασκευής του νέου προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής από τα Ανω Λιόσια έως τα Μέγαρα παρουσίασαν χθες στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά νέα γραμμή μήκους 34,6 χλμ., η οποία θα συνδέει τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, εξυπηρετώντας το εμπορευματικό έργο αλλά και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Ανάδοχος για την κατασκευή του έχει αναδειχθεί η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Mytilineos, ενώ το συμβατικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 95,7 εκατ. ευρώ.

Προς πώληση κόκκινα δάνεια 4,8 δισ. από PQH   

Η κοινοπραξία Bain – Fortress – Davidson Kempner είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά για τα τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με την επωνυμία Alphabet που πουλάει η PQH, η ειδική εταιρεία διαχείρισης. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι επίσης η Carval, η Bracebridge αλλά και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington Financial. Τα τρία χαρτοφυλάκια, συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, συγκροτούν ουσιαστικά το παλιό χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία «Αριάδνη» που είχε βγει προς πώληση στην εκπνοή του 2021, αλλά η διαδικασία απέβη άκαρπη. Μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού, η PQH προέκρινε το σπάσιμο του χαρτοφυλακίου σε τρία κομμάτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους εν δυνάμει επενδυτές να υποβάλουν προσφορά ξεχωριστά για το καθένα ή συνολικά για τα δύο ή λιγότερα, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους. Θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης στα μέσα του επόμενου έτους.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT