ΗΣΑΠ: Το 2025 ο πρώτος νέος συρμός

Αλλάζουν οι χρόνοι παράδοσης των 14 αναβαθμισμένων συρμών, ανεβαίνει το τίμημα της σύμβασης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να παραδοθεί έστω ο πρώτος αναβαθμισμένος συρμός της γραμμής 1 του μετρό (ΗΣΑΠ), έργο που δείχνει να λαμβάνει παράταση χρόνου. Παράλληλα, προς τα πάνω φαίνεται πως αναπροσαρμόζεται και το τίμημα της σύμβασης με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει την ανακατασκευή του. Ο λόγος για το πολυαναμενόμενο έργο της αναβάθμισης των 14 παλαιών συρμών του ΗΣΑΠ, οι οποίοι ήδη από τη δεκαετία του 1980, δηλαδή περίπου 40 χρόνια, κυκλοφορούν μεταξύ Πειραιά και Κηφισιάς.

Η ΣΤΑΣΥ υπέγραψε πέρυσι σύμβαση με την ανάδοχο ισπανική εταιρεία CAF για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με το τελικό συμβατικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 65,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ΣΤΑΣΥ στην «Κ», η ισπανική εταιρεία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με ορισμένους προμηθευτές ως προς τις παραδόσεις των υλικών (π.χ. για το σύστημα ελέγχου θυρών), γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις κυρίως στην κατασκευή του ομοιώματος επί του οποίου θα δοθούν οι εγκρίσεις και θα προχωρήσει η ανακατασκευή των συρμών.

Συνεπώς, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ανταποκρίθηκε -εν μέρει στο αίτημα της εταιρείας καθώς η ισπανική εταιρεία ζητούσε μεγαλύτερη παράταση- και αποφάσισε την μετάθεση των τελικών χρόνων παράδοσης για περίπου 2,5 μήνες μετα, ήτοι Δεκέμβριο του 2025 αντί για Σεπτέμβριο.

Με βάση τα νέα χρονοδιαγράμματα, η ΣΤΑΣΥ λέει πως ο πρώτος συρμός θα παραδοθεί, το Φεβρουάριο του μακρινού 2025 και πως σταδιακά θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2025, οι υπόλοιποι. «Η διαδικασία είναι υλοποιήσιμη», λένε πηγές της διοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως οι συρμοί θα μετακινηθούν σταδιακά στο Βόλο και εκεί θα εκτελεστούν οι εργασίες για την ανακατασκευή τους. Αυτές ωστόσο βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια. 

Εκτός όμως από την μετάθεση των χρόνων παράδοσης των αναβαθμισμένων συρμών, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ που αναρτήθηκε στην διαύγεια, εγκρίθηκε και το αίτημα της CAF για αναπροσαρμογή του τιμήματος της σύμβασης κατά 9,5% στα 71,7 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

«Το γεγονός και οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση έχουν οριστικά ενσωματωθεί στην προς έγκριση αύξηση του +9,5% και δεν θα υποβληθεί από τον ανάδοχο καθ όλη την διάρκεια της σύμβασης, νέο αίτημα αύξησης του συμβατικού τιμήματος με βάση τα ίδια γεγονότα και συνέπειες που αναφέρονται στην επιστολή κλπ», αναφέρει στην απόφαση.

Οπως εξηγούν πηγές της ΣΤΑΣΥ στην «K», η οικονομική προσφορά είχε υποβληθεί από την εταιρεία στον διαγωνισμό πριν από τέτοια έκτακτα γεγονότα. Αυτές βέβαια οι τροποποιήσεις πρέπει να υποβληθούν και να εγκριθούν εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία που την έχει ξεκινήσει, λέει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT