ΗΠΑ: Κλείνει ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής

ΗΠΑ: Κλείνει ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια έπειτα από 11 συνεχείς αυξήσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς η αμερικανική Fed, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, σηματοδοτώντας στις νέες οικονομικές της προβλέψεις ότι η ιστορική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε την τελευταία διετία φθάνει στο τέλος της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση των επιτοκίων στο 5,25% με 5,5%, σε μία απόφαση που κλείνει έναν κύκλο με 11 συνεχείς αυξήσεις που ώθησαν τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αξιωματούχοι της Fed έλαβαν ρητά υπόψη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο» και δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας για να δουν εάν θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, υπονοώντας ευθέως ότι έπειτα από μήνες επιθετικής σύσφιγξης της πολιτικής και συνεχών αυξήσεων επιτοκίων, μπορεί να μη χρειαστεί να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Είναι η πρώτη φορά από την αρχική εκτίναξη του πληθωρισμού το 2021 που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναγνώρισε επισήμως πρόοδο στον αγώνα της κατά της επιτάχυνσης των τιμών.

Για ένα ίδρυμα απρόθυμο να δηλώσει νίκη επί του πληθωρισμού που εκτινάχθηκε πέρυσι σε υψηλό 40 ετών, οι ενημερωμένες προβλέψεις σηματοδοτούν για κάποιους μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τόνο και τις προοπτικές. Ο πληθωρισμός με βάση το προτιμώμενο μέτρο της Fed, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, έφθασε στο 2,8% και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τον στόχο του 2% της Fed. Το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο, εν τω μεταξύ, μειώθηκε στο 3,7%, ελάχιστα πάνω από αυτό που ήταν όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022.

Μέχρι στιγμής, η Fed έχει πετύχει αυτό που λίγοι παρατηρητές πίστευαν πιθανό πριν από ένα χρόνο: ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει χωρίς αύξηση της ανεργίας ή ύφεση, που συνήθως συμπίπτουν με τις προσπάθειες μιας κεντρικής τράπεζας να «παγώσει» την οικονομία και να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, υποχώρησε ταχύτερα από ό,τι περίμενε η Fed, επιτρέποντάς της να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Η τελευταία έκθεση της κυβέρνησης για τις τιμές καταναλωτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός σε ορισμένους τομείς, ιδίως στην υγειονομική περίθαλψη, στα ενοίκια διαμερισμάτων, στα γεύματα εστιατορίων και άλλες υπηρεσίες, παραμένει επίμονα υψηλός, ένας λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουλ είναι απρόθυμος να μιλήσει προς το παρόν για μείωση επιτοκίων.

Αν οι προβλέψεις ωστόσο επιβεβαιωθούν, η Fed θα έχει επιτύχει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία και να προκαλέσει μεγάλη άνοδο στο ποσοστό ανεργίας, επιτυγχάνοντας δηλαδή τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,1% το επόμενο έτος, από το σημερινό 3,7%, εξακολουθώντας να είναι χαμηλό ιστορικά επίπεδο, ενώ τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% το επόμενο έτος και στο 1,8% το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT