Μεγάλο το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Μεγάλο το κόστος της κλιματικής αλλαγής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Περίπου 200 δισ. ευρώ ή 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο έως το 2100 είναι το κόστος της κλιματικής αλλαγής, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ΟT Forum. «Για τον ευρωπαϊκό Νότο», είπε, «και σας λέω μετά λόγου γνώσεως τον υπολογισμό, μην εκπλαγείτε αν το κόστος ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ τον χρόνο για τα επόμενα χρόνια και αν πάρουμε μέτρα ελάφρυνσης της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα να θωρακίσουμε τα σπίτια μας, να κάνουμε δίκτυα ούτως ώστε να ενισχύσουμε την πράσινη ενέργεια, αυτό το μεγάλο κόστος θα μειωθεί κατά 30%. Θα μείνει όμως κάτι. Θα ζήσουμε με αυτό». Η επισήμανση έχει μια επικαιρότητα, καθώς αύριο στην Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιαστεί μελέτη με θέμα «Η τρωτότητα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα».

Αυξάνουν μισθούς και θέσεις πλήρους απασχόλησης

Η εποχή που ο κλάδος των σούπερ μάρκετ ήταν από τους κυρίαρχους της μερικής απασχόλησης τείνει να παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό γιατί οι αλυσίδες για να συγκρατήσουν τις «διαρροές» εργαζομένων όχι μόνο αυξάνουν μισθούς, αλλά και αυξάνουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η ΑΒ Βασιλόπουλος τον Σεπτέμβριο προχώρησε στη μετατροπή 500 συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, παράδειγμα που ακολουθείται από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Τα κενά, πάντως, είναι μεγάλα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν καλύπτονται περί τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Παροχή μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις από ΕΒΕΑ

Την παροχή μικροπιστώσεων, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, στις επιχειρήσεις-μέλη του εξετάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την έναρξη της πρωτοβουλίας να τοποθετείται την άνοιξη του 2024. Ηδη, όπως πληροφορείται η στήλη, η διοίκηση του ΕΒΕΑ βρίσκεται γι’ αυτόν τον σκοπό σε προχωρημένες συζητήσεις με μια τράπεζα.

Υψηλές πληρότητες στις πτήσεις

Κατά 10% περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι διαθέτει κατά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Aegean, που καταγράφει από τις βάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υψηλές πληρότητες έως και 95%. Οι Ελληνες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε προορισμούς του εξωτερικού, όπως η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη, η Γενεύη, η Λάρνακα, το Ντίσελντορφ και η Στουτγκάρδη. Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν και σε εναλλακτικούς προορισμούς, όπως το Μαρόκο, η Κρακοβία, το Ινσμπρουκ και το Κισινάου. Εντός Ελλάδας οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Ισχυρές επιδόσεις τη διετία 2024-2025

Διετία νέας υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται, σύμφωνα με την Capital Economics, να είναι το 2024-2025, χάρη στη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων. Ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2024 από 2,4% φέτος και στο 2,5% το 2025. Στην Ευρωζώνη από 0,5% φέτος η ανάπτυξη θα είναι μηδενική το 2024, ενώ το 2025 θα διαμορφωθεί μόλις στο 1%. Η Capital Economics τονίζει πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει δεχθεί ώθηση από τις διαρθρωτικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν και το επίπεδο του δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλό, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρήσουν, όπως επισημαίνει, τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση, φτάνοντας το 146% του ΑΕΠ το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT