Αναβάθμιση από Fitch στις ελληνικές τράπεζες

Αναβάθμιση από Fitch στις ελληνικές τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αμετάβλητες τις αξιολογήσεις τους, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση-έκπληξη των αξιολογήσεων των τραπεζών τον Σεπτέμβριο. Οπως αναφέρει η Fitch, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και βοηθώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των δραστηριοτήτων τους. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τις ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των επενδύσεων, θα αναβαθμίσει και το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, στηρίζοντας έτσι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και τη δημιουργία κεφαλαίου, προσθέτει ο οίκος.

Επένδυση 15 εκατ. από EBRD στο ομόλογο της Ideal Holdings

Με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ συμμετείχε η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) στο ομόλογο της Ideal Holdings, όπως άλλωστε αναμενόταν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική ανακοίνωση της EBRD, η Ideal Holdings έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων της. Η EBRD έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε 106 έργα στην ελληνική οικονομία με το σύνολο των επενδύσεών της να ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.

Διαγραφή των μετοχών Folli Follie αποφάσισε το Χ.Α.

Στη διαγραφή της μετοχής της Folli Follie από το ταμπλό στις 29 Δεκεμβρίου προχωράει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής βρίσκεται επί μακρόν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, με την ΕΧΑΕ να κρίνει επιβεβλημένη τη διαγραφή της μετοχής της Folli Follie ελλείψει προοπτικών για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσής της. Ορόσημο για τη μεγέθυνση της επιχείρησης αποτελεί η άρση της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, ύψους άνω των 33 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μετρητών περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου 75 εκατ. στην Trastor

Προχωράει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, μετά τη χθεσινή έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης και ασφαλώς την υποστήριξη του βασικού μετόχου, δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς. Η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει την άντληση εσόδων 75 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης έως 52.816.895 νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ/μετοχή. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, μέσω νέων εξαγορών ακινήτων, αλλά και της ανάπτυξης ίδιων ακινήτων. Περίπου 30-35 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για τον σκοπό αυτό, ενώ η στρατηγική στόχευση της Trastor αφορά κυρίως κτίρια γραφείων και logistics βιοκλιματικού χαρακτήρα.

Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων από ΕΦΚΑ

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές του ΕΦΚΑ προς όλους τους συνταξιούχους, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και με στόχο την οικονομική διευκόλυνση 2,5 εκατ. δικαιούχων. Ετσι, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, τόσο σε μισθωτούς όσο και σε μη καθώς και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Ενδιάμεσα, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» σε 730.550 συνταξιούχους, ενώ η αρχή των «δώρων Χριστουγέννων» θα γίνει τη Δευτέρα 18, με την πληρωμή του επιδόματος ευάλωτων νοικοκυριών σε 929.227 χαμηλοσυνταξιούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT