Προς ενιαίο φορέα με κορμό τον ΟΣΕ στον σιδηρόδρομο

Προς ενιαίο φορέα με κορμό τον ΟΣΕ στον σιδηρόδρομο

Ολα φαίνεται πως αλλάζουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το μέσο μεταφοράς που παρέμεινε πλήρως απαξιωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Το τελευταίο διάστημα, στο υπουργείο Μεταφορών γίνονται διάφορες διεργασίες και ζυμώσεις ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη «ομογενοποίηση» των οργανισμών, δηλαδή του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και της ΓΑΙΑΟΣΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ολα φαίνεται πως αλλάζουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το μέσο μεταφοράς που παρέμεινε πλήρως απαξιωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Το τελευταίο διάστημα, στο υπουργείο Μεταφορών γίνονται διάφορες διεργασίες και ζυμώσεις ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη «ομογενοποίηση» των οργανισμών, δηλαδή του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Κατά τη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως δημιουργείται ένας ενιαίος δημόσιος φορέας με πυρήνα τον ΟΣΕ. Στη νέα εταιρεία «με κορμό τον σημερινό ΟΣΕ» εντάσσονται η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τροχαίου υλικού. Σήμερα, η ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου και εκτός από την αξιοποίηση του τροχαίου υλικού, διαχειρίζεται και την ακίνητη σιδηροδρομική περιουσία.

Στην τελική ευθεία λειτουργίας ο Πύργος του Πειραιά

Την 1η Μαρτίου του 2024 θα ξεκινήσει και επισήμως τη λειτουργία του ο Πύργος Πειραιά, ο οποίος θα είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της χώρας, τουλάχιστον για κάποια χρόνια κι έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή άλλων, αντίστοιχου χαρακτήρα έργα, όπως ο πύργος κατοικιών Riviera Tower στην περιοχή του Ελληνικού. Η επένδυση, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται από το σχήμα των Dimand-EBRD (65%) και Prodea Investments (35%), που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης – εκμετάλλευσης που πραγματοποίησε πριν από μερικά χρόνια ο Δήμος Πειραιά, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το κτίριο, συνολικής επιφανείας 34.000 τ.μ. Το ακίνητο θα λειτουργήσει ως κτίριο γραφείων και καταστημάτων. Συγκεκριμένα, από τις 22.000 τ.μ. της ανωδομής, 7.500 τ.μ. θα αφορούν καταστήματα και χώρους εστίασης, με την υπόλοιπη επιφάνεια να αφορά γραφεία. Επίσης, μεταξύ των εταιρειών που έχουν συμφωνήσει να μισθώσουν χώρους, περιλαμβάνονται ο όμιλος Inditex και η αλυσίδα JD Sports Fashion, ενώ όσον αφορά τα γραφεία, 9.300 τ.μ. θα μισθώσει η εταιρεία Dialectica.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT