Οικονομικά αναλφάβητοι οι Ελληνες έως 60 ετών

Οικονομικά αναλφάβητοι οι Ελληνες έως 60 ετών

Το πρόγραμμα IQonomy, που στόχο έχει την ενδυνάμωση του Χρηματοικονομικού Αλφαβητισμού σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, προωθεί η Alpha Bank σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Το πρόγραμμα IQonomy, που στόχο έχει την ενδυνάμωση του Χρηματοικονομικού Αλφαβητισμού σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, προωθεί η Alpha Bank σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι το σύνολο των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των συμπεριφορών που βοηθούν τους ανθρώπους να αποφασίζουν ενημερωμένα και αποτελεσματικά για τις οικονομικές τους επιλογές και άρα να διατηρούν μια υγιή σχέση με τα οικονομικά τους. Ερευνα της MRB που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Alpha Bank έδειξε πώς ο δείκτης Ο στις ηλικίες 18 έως 60 αγγίζει το 55 (με άριστα το 100), όταν σε αντίστοιχη έρευνα του ΟΟΣΑ σε 26 χώρες η μέση τιμή του δείκτη βρίσκεται στο 63.

Στον δείκτη των οικονομικών δεξιοτήτων –πώς διαχειρίζονται δηλαδή τα οικονομικά τους– οι ερωτηθέντες είχαν απόδοση κατά μέσον όρο το 48 (με άριστα το 100), τη στιγμή που η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 69. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε το Ευρωβαρόμετρο τον Ιούλιο του 2023, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 23η θέση στην Ε.Ε. των «27» στον δείκτη της χρηματοοικονομικής γνώσης και τελευταία στη χρήση των ψηφιακών εργαλείων.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το IQonomy είναι:

– Αλφαβητάρι Οικονομικών

Η τράπεζα στηρίζει το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» της ActionAid Hellas, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης βασικών οικονομικών εννοιών. Η δράση είναι εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας και απευθύνεται σε παιδιά 10 έως 15 ετών, αλλά και στους καθηγητές τους, αφού και οι ίδιοι εκπαιδεύονται στις χρηματοοικονομικές γνώσεις τις οποίες μπορούν στη συνέχεια να μεταδώσουν σε όλους τους μαθητές τους.

Πρόγραμμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης ευάλωτων ομάδων πολιτών προωθεί η Alpha Bank.

– Μαθήματα Οικονομίας για Γυναίκες

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες, παρ’ όλο που δεν υστερούν στους δείκτες οικονομικής συμπεριφοράς, υπολείπονται σημαντικά στην αυτοποπεποίθηση στη διαχείριση των οικονομικών τους σε σχέση με τους άνδρες. Η Alpha Bank μαζί με τον οργανισμό Women on Top σχεδιάζουν να οργανώσουν επιμορφωτικά σεμινάρια και financial coaching sessions με τη συμμετοχή γυναικών από όλη την Ελλάδα, αλλά και για γυναίκες εργαζόμενες στην τράπεζα, με σκοπό την ενδυνάμωσή τους στον χρηματοοικονομικό τομέα, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους στη λήψη οικονομικών αποφάσεων και την υλοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών.

– Κυκλική Οικονομία στην Πράξη

Η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα σε συνεργασία με τη SciCo, το οποίο αφορά μαθητές 12 έως 17 ετών και στοχεύει να αναδείξει την αξία της κυκλικής οικονομίας. Εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, το σχολικό πρόγραμμα ταξιδεύει σε σχολεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Μαθαίνει στα παιδιά να αναπτύσσουν επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία έχουν ως βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ εξοικειώνονται με μια σειρά από οικονομικές πρακτικές, όπως η αποταμίευση.

– e-κονομία για Ολους

Σε συνεργασία με την PeopleBehind, η Alpha Bank ξεκινάει επιμορφωτικά προγράμματα που απευθύνονται σε πολίτες άνω των 55 ετών. Οι συμμετέχοντες αποκτούν δεξιότητες για την προστασία τους από τις οικονομικές απάτες, καθώς θα δοθούν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή διαδικτυακών κλοπών. Παράλληλα θα μάθουν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία και προϊόντα και να εξοικειώνονται με τις ψηφιακές συναλλαγές. Τα προγράμματα θα διεξάγονται είτε offline είτε online και οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη χρήση του Ιnternet και του mobile banking, του gov.gr και του Τaxisnet, αλλά και στις αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT