Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ. ευρώ

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ. ευρώ

Αφορούν διμερείς πιστώσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ που έλαβε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Στην πρόωρη εξόφληση δύο δόσεων των διμερών δανείων προχώρησε η Ελλάδα την Παρασκευή, όπως και ήταν προγραμματισμένο από καιρό, βοηθώντας έτσι στη μείωση σχεδόν στο μισό των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης διετίας και «ξεφουσκώνοντας» παράλληλα το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, το οποίο και έχει σχεδιαστεί να μειωθεί έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα αποπλήρωσε 5,29 δισ. ευρώ από το γνωστό Greek Loan Facility (GLF) που αφορά τις δόσεις οι οποίες έληγαν το 2024 και το 2025, ενώ ανάλογη κίνηση προγραμματίζεται και για το 2024. Τα δάνεια –των οποίων οι λήξεις εκτείνονται μέχρι το 2041– δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).

Τον Απρίλιο του 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως και πρόωρα το ΔΝΤ, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προχώρησε και στην πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 2023 του GLF, ύψους 2,645 δισ. ευρώ. Με τη νέα προεξόφληση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 13,3 δισ. ευρώ του GLF, με τα περίπου 8 δισ. ευρώ εξ αυτών να είναι πρόωρες αποπληρωμές.

Η κίνηση διευκολύνει ακόμη περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους, ενώ μειώνει και τις δαπάνες για τόκους (στα 40 εκατ. ευρώ περίπου η εξοικονόμηση), βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη».

Τα 5,29 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την ανταλλαγή ομολόγων που έληγαν το 2024 και το 2025, στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ τον Ιούλιο (1,5 δισ. ευρώ), μειώνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια από τα 18 δισ. ευρώ στα 11,2 δισ. ευρώ. Αρα διαμορφώνονται πλέον κάτω από τα 6 δισ. ευρώ περίπου το κάθε έτος. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα από περίπου 37 δισ. ευρώ το τρέχον διάστημα, θα ξεκινήσουν το νέο έτος από τα περίπου 30 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα δημοσιεύσει τη Στρατηγική Δανεισμού για το 2024, όπου, όπως έχει γράψει η «Κ», θα έχει δύο σενάρια: ένα για άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και ένα για 10 δισ. ευρώ.

Ετσι, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται μόλις στα 6 δισ. ευρώ, θα υπάρχει εκδοτικός «χώρος» για να ικανοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ και την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρχει για τους ελληνικούς τίτλους έπειτα από την ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες στις αρχές του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT