Αισιόδοξα μηνύματα για οικονομία, τράπεζες

Αισιόδοξα μηνύματα για οικονομία, τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Θετικά μηνύματα για την οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες είχε η εβδομάδα που πέρασε. Η Scope Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως είχε προαναγγείλει στην «Κ», τοποθετώντας τη στο 2,2% το επόμενο έτος από 1,6% πριν, και στο 2,3% για το 2025. Παράλληλα, έπειτα από την αναβάθμιση των προοπτικών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τη Fitch, ακολούθησε και η S&P, η οποία αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις (στο ΒΒ την Eurobank και την Εθνική, και στο ΒΒ- την Πειραιώς), ενώ αναθεώρησε τις προοπτικές της Alpha Bank σε θετικές. Οπως τόνισε η S&P, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας.

Εως 10 Ιανουαρίου θα ισχύσει το «καλάθι του Αη Βασίλη»

Είκοσι δύο επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και μεγάλες αλυσίδες, συμμετέχουν στο «καλάθι του Αη Βασίλη», το μέτρο που αφορά την πώληση παιχνιδιών σε προσιτές τιμές, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το θεματικό αυτό καλάθι τέθηκε σε εφαρμογή από χθες και θα ισχύσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές, πάντως, θα έχουν στη διάθεσή τους και την αυριανή ημέρα, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, καθώς τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Νέο ποσοστό στη Regency αποκτά η οικογένεια Κόκκαλη

Την αύξηση του ποσοστού της στη Regency, που ελέγχει τα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης, δρομολογεί η οικογένεια Κόκκαλη, που συμμετέχει, ήδη, στην εταιρεία μέσω της Intralot. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο η Λάμψα συμφώνησε να αποκτήσει μέσω της θυγατρικής της Selena Enterprises Company Limited από τις πιστώτριες τράπεζες το 33,91% της Regency. Η δρομολογούμενη νέα συναλλαγή προβλέπει την πώληση μειοψηφικού ποσοστού, που θα προσδιοριστεί, από τη Selena στην οικογένεια Κόκκαλη.

Κινεζικός πόλεμος στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Φουντώνει ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο κινεζικούς κολοσσούς γρήγορης μόδας που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο διαδικτυακό εμπόριο. Η Temu κατέθεσε μήνυση κατά της αντίπαλης Shein, κατηγορώντας τη για επιθετικές και παράνομες πρακτικές. Εφτασε στο σημείο, όπως κατήγγειλε, να κατασχέσει κινητά τηλέφωνα εμπόρων για να αποκτήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Η μήνυση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου οι δύο «γίγαντες» αποφάσισαν να αποσύρουν προηγούμενες αγωγές τους, λόγω ανησυχιών για πνευματικά δικαιώματα και αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Και οι δύο δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προσφέροντας προϊόντα σε χαμηλές τιμές και με μεγάλες εκπτώσεις, που αποστέλλονται από την Κίνα.

Η χρηματοδότηση νέων κατασκευαστικών έργων

Στα 3,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων. Αυτό ανέφερε χθες ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων Νίκος Ταχιάος σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, όσον αφορά τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο. «Αναγκαστήκαμε να εξαγάγουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, καθώς δεν μπορούν να ολοκληρωθούν έως το 2025. Γι’ αυτά θα αντλήσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να δρομολογήσουμε όλα τα έργα που έχουμε εξαγγείλει και έχουν ωριμάσει», είπε, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς και τους λόγους που το υπουργείο απορρίπτει τις «πρότυπες προτάσεις» των κατασκευαστικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT