Το Αμπου Ντάμπι αποκτά μερίδιο στο λιμάνι της Σμύρνης

Το Αμπου Ντάμπι αποκτά μερίδιο στο λιμάνι της Σμύρνης

Συνεχίζεται η προσέγγιση μεταξύ των πρώην γεωπολιτικών αντιπάλων – Η αξία της συμφωνίας θα μπορούσε να φθάσει στα 500 εκατ. δολ.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικό μερίδιο στο τουρκικό λιμάνι της Σμύρνης πρόκειται να αποκτήσει το Αμπου Ντάμπι, σε μία ακόμη ένδειξη προσέγγισης μεταξύ των πρώην γεωπολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συμφωνίας, ο όμιλος AD Ports που ελέγχεται από το κράτος θα επενδύσει σε μια οντότητα που θα συσταθεί από το Turkey Wealth Fund για τη διαχείριση του λιμανιού. Πληροφορίες λένε ότι η αξία της συμφωνίας θα μπορούσε να φθάσει στα 500 εκατ. δολάρια, καθώς η Αγκυρα «διψάει» για επενδύσεις ύστερα από χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στα ύψη και προκάλεσαν την ελεύθερη πτώση του νομίσματος. Τα λιμάνια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη στρατηγική αλλαγή της παγκόσμιας παραγωγής. Οι αδυναμίες στις αλυσίδες εφοδιασμού που φάνηκαν εν μέσω της πανδημίας και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, αλλάζουν τα δεδομένα καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να φέρουν την παραγωγή πιο κοντά στα σημεία πώλησης.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, ελπίζει ότι ένας επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο θα προσελκύσει επενδυτές έπειτα από χρόνια αντίστροφης πορείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε εκ νέου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι νωρίτερα αυτό το μήνα. Πρόεδρος στο κρατικό κρατικό fund ADQ του Αμπου Ντάμπι, σημειωτέον, είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, αδελφός του σεΐχη Μοχάμεντ.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ άρχισαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους προ διετίας, μετά έναν σκληρό ανταγωνισμό που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ιδεολογικές διαφορές, που οδήγησαν τις δύο περιφερειακές δυνάμεις να στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αξιωματούχοι των ΗΑΕ δήλωσαν έκτοτε ότι βλέπουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, από την ενέργεια μέχρι τα logistics. Ο κρατικός λιμενικός κολοσσός DP World, που δραστηριοποιείται σε 73 χώρες, αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο σε ένα τουρκικό λιμάνι νωρίτερα φέτος, ενώ τον Μάιο, ΗΑΕ και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι δύο πλευρές κατέληξαν, τέλος, σε σειρά συμφωνιών αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα κράτη του Κόλπου σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας. Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ έδωσαν τότε το φιλί της ζωής στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία, με τις δύο πλευρές να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, αμυντική βιομηχανία και τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ η Αγκυρα αναζητά χρηματοδότηση και επενδύσεις από τις πλούσιες σε ενέργεια χώρες του Κόλπου, οι πετρελαιοπαραγωγοί μοναρχίες ελπίζουν ότι η βιομηχανική δύναμη της Τουρκίας μπορεί να τις βοηθήσει να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους από τον ενεργειακό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT