Η τεχνητή νοημοσύνη ψαλιδίζει θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη ψαλιδίζει θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις

Παράλληλα ενισχύεται η παραγωγικότητα όπου χρησιμοποιείται η νέα τεχνολογία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Το άλμα στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) επηρεάζει την αγορά εργασίας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα επιχειρήσεων, αλλά και «ψαλιδίζοντας» παράλληλα θέσεις εργασίας. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας αυξάνονται μεν λόγω ΑΙ, οι αριθμοί ωστόσο δεν φανερώνουν ολόκληρη την αλήθεια, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο τον φόβο για το μέλλον, παρά την πραγματικότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το ResumeBuilder σε 750 εταιρείες που χρησιμοποιούν AI, το 37% ανέφερε ότι η τεχνολογία αντικατέστησε εργαζομένους το 2023, ενώ το 44% εκτιμά ότι θα υπάρξουν απολύσεις το 2024. Τα στοιχεία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το ευρύ επιχειρηματικό τοπίο, επισημαίνει η Τζούλια Τουθέικρ, υπεύθυνη στρατηγικής σταδιοδρομίας στο ResumeBuilder. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί παραδοσιακοί οργανισμοί και μικρές επιχειρήσεις που δεν αγκαλιάζουν την τεχνολογία όπως οι μεγαλύτερες εταιρείες», λέει.

Οι απολύσεις είναι μια πραγματικότητα, αλλά η τεχνολογία AI δίνει επίσης τη δυνατότητα στις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις εργασίας. Ο Αλεξ Χουντ, επικεφαλής προϊόντων στην εταιρεία λογισμικού Asana, εκτιμά ότι ο μισός χρόνος που περνάμε στο γραφείο έχει να κάνει αμιγώς με τη δουλειά αυτή καθαυτήν και ο υπόλοιπος με ενημερώσεις κατάστασης, διατμηματική επικοινωνία και άλλες εργασίες κατά βάση άσχετες με τον πυρήνα του ρόλου μας. «Αν όλα αυτά μπορούν να μειωθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η βοήθεια θα είναι μεγάλη», τονίζει, προσθέτοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία που προβλέπουν απολύσεις αντικατοπτρίζουν τον φόβο περισσότερο, παρά την πραγματικότητα. Για τον Μαρκ Σενεντέλα ιδρυτή της Leet Resumes and Ladders, οι κοσμογονικές αλλαγές που φέρνει η νέα τεχνολογία παραπέμπουν στις αλλαγές που σημειώθηκαν στην κουλτούρα γραφείου στα μέσα του αιώνα, όταν οι επεξεργαστές κειμένου «εξαφάνισαν» ολόκληρους ορόφους δακτυλογράφων. Με τη βοήθεια της ΑΙ, οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στην αλυσίδα αξίας, υπογραμμίζει.

Αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι τα στατιστικά στοιχεία που προβλέπουν απολύσεις αντικατοπτρίζουν τον φόβο περισσότερο, παρά την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Asana για την κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης το 2023, οι εργαζόμενοι λένε ότι το 29% των εργασιακών τους καθηκόντων μπορούν να αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη. H εταιρεία είναι υπέρμαχος της λεγόμενης «ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης», η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τις ανθρώπινες ικανότητες και τη συνεργασία και όχι να αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, οι υπάλληλοι γραφείου αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,6%-30,4% του συνόλου των εργαζομένων παγκοσμίως. Το 2022 ωστόσο το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε ακόμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, επομένως οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις απολύσεις και την πιθανή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας πρέπει να περιλαμβάνει μία ευρύτερη συζήτηση για τη διάκριση ανάμεσα στους «τεχνολογικά έχοντες» και «μη έχοντες». Σε έναν κόσμο που αλλάζει, οι σύγχρονοι επαγγελματίες φέρουν και προσωπική ευθύνη, καθώς οφείλουν να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες. «Αν μάθατε κάποιο λογισμικό πριν από πέντε χρόνια, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μάθετε νέο λογισμικό σήμερα», εξηγεί ο Σενεντέλα.

Εν κατακλείδι, ενώ γίνονται ήδη απολύσεις ως αποτέλεσμα της τρέχουσας γενιάς ΑΙ, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτή θα οδηγήσουν σε μαζική ανεργία. Το εργατικό δυναμικό άλλωστε έχει ιστορικό προσαρμοστικότητας, ενώ η αυξημένη τεχνολογική ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε εργασία υψηλότερης αξίας, εκτιμούν ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT