Η προϋπόθεση για μείωση επιτοκίων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΚΤ πρέπει να δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024 προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, διεμήνυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε», όπως δήλωσε στο Reuters. «Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά κάτω από το 3% έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς προτού μειώσουμε τα επιτόκια», υπογράμμισε. Εκτός από την αύξηση των τιμών, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να καταδεικνύουν πτώση του πληθωρισμού στο 2%». Οπως εξήγησε, «πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας». Σημειώνεται πως και ο Σλοβένος ομόλογός του Μπόστιαν Βάσλε δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να φτάσει τουλάχιστον στην άνοιξη για να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της για τα επιτόκια.

Εκσυγχρονίζονται τα συστήματα του ΑΣΕΠ

Διεθνή διαγωνισμό για τον λειτουργικό και οργανωτικό ανασχεδιασμό και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος του ΑΣΕΠ προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αξιοποίηση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας προκειμένου να μετασχηματιστεί ψηφιακά το ΑΣΕΠ, που έχει διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή σε διάφορες λειτουργίες ανθρωπίνου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 22α Ιανουαρίου του 2024.

Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την παράτασή της. Συνεπές ως προς τις παρατάσεις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξετάζει να δώσει παράταση τουλάχιστον 15 ημερών. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως την περίοδο της πανδημίας, το περιθώριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έφθανε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μένει να διαπιστωθεί το εύρος της νέας παράτασης.

Καταβλήθηκε η εφάπαξ ενίσχυση των 150 ευρώ

Καταβλήθηκε χθες η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ σε περίπου 930.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με κύρια σύνταξη γήρατος έως και 700 ευρώ. Βασική προϋπόθεση ήταν να μην έχουν προσωπική διαφορά ή, εφόσον έχουν, το ποσό να είναι κάτω από 10 ευρώ. Επίσης, καταβλήθηκε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ σε περίπου 46.000 δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Φορέα, οι συνταξιούχοι στους οποίους δεν πιστώθηκαν τα εν λόγω ποσά έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης για τον λόγο απόρριψης, εφόσον προηγηθεί έλεγχος. Η ενημέρωση θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Ερχεται παράταση για τη «χρυσή βίζα»

Παράταση κατά μερικούς μήνες (πιθανότατα τρεις) είναι πιθανό να δοθεί στους επενδυτές του προγράμματος «χρυσή βίζα» προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια αγοραπωλησιών για τα οποία έχουν συναφθεί προσύμφωνα πριν από μερικούς μήνες. Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα, όσοι ήθελαν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου το ελάχιστο όριο θα διπλασιαζόταν φέτος (από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ) έπρεπε να έχουν τουλάχιστον συνάψει σχετικό προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών, δηλαδή την 31η Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό κατοχύρωναν το σχετικό δικαίωμα και ο νόμος προσέφερε στη συνέχεια χρονικό περιθώριο έως το τέλος του 2023 για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας με κανονική συμβολαιογραφική πράξη. Ωστόσο, η αποχή των συμβολαιογράφων έχει ανατρέψει τον σχεδιασμό και έχει «εκτροχιάσει» τα χρονοδιαγράμματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον παράταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT