Πλοία μεταφοράς κοντέινερ μετατρέπονται σε πλωτά νοσοκομεία

Πλοία μεταφοράς κοντέινερ μετατρέπονται σε πλωτά νοσοκομεία

Το Worldwide Hospitals με τα πλωτά «νοσοκομεία Lego» αποτελεί ιδέα 67χρονου Γερμανού επιχειρηματία, με απώτερο στόχο την υπογραφή συμβάσεων με κυβερνήσεις και οργανισμούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Νέα εποχή στις υπηρεσίες υγείας με μια σειρά από πλωτά «νοσοκομεία Lego» φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ένας Γερμανός επιχειρηματίας, αντλώντας έμπνευση από τις οργανώσεις αρωγής και τις ΜΚΟ. Ο 67χρονος Ούρλιχ Μαρσέιγ επιδιώκει να συγκεντρώσει 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας νέας εταιρείας που κατασκευάζει και λειτουργεί προσαρμοσμένα νοσοκομειακά πλοία για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.

Το εγχείρημα, Worldwide Hospitals, μετατρέπει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αρθρωτά πλωτά νοσοκομεία τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε παράκτιες περιοχές που έχουν ανάγκη, όπως εκείνα που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Πρόκειται για το πρώτο project αυτού του είδους, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, και η πρόκληση που αντιμετωπίζει έγκειται στην απόσβεση της αρχικής επένδυσης και στη δημιουργία κερδοφόρων επιχειρήσεων. Τα δύο πρώτα από τα συνολικά επτά πλοία θα λειτουργήσουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν στα ανοικτά της Σιέρα Λεόνε και του Καμερούν στις αρχές του 2024, μια κίνηση που αποσκοπεί στο να ανοίξει τον δρόμο για συμβάσεις με κυβερνήσεις ή οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη.

Χερσαία νοσοκομεία πεδίου

Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με μονάδες που θυμίζουν κοντέινερ και μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό επιλεγμένο για να ταιριάζει καλύτερα στην εκάστοτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπορούν να λειτουργήσουν και στη θάλασσα, αλλά η κύρια χρήση τους θα είναι στην ξηρά, όπου τα ξεχωριστά τμήματα μπορούν να ενωθούν για να σχηματίσουν νοσοκομεία πεδίου. «Είναι σαν Lego. Υπάρχει πραγματικά τεράστια ανάγκη παγκοσμίως», είπε ο Μαρσέιγ σε συνέντευξή του από το Βερολίνο. Είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση του εκατομμυριούχου μετά την πώληση ενός βασικού τμήματος της εταιρείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων MK-Kliniken AG το 2017. Ο Μαρσέιγ επένδυσε περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα έσοδά του στη Worldwide Hospitals, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη των μονάδων, την απόκτηση δύο εργοστασίων και των πλοίων.

Αναζήτηση μετόχων

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία, με έδρα την Ελβετία, αναμένει να ξεκινήσει την κύρια δράση της από το τέλος του επόμενου έτους. Προς το παρόν, όπως παραδέχεται, κανένας πελάτης δεν έχει υπογράψει. Το ταμείο που δημιουργήθηκε για το έργο, και το οποίο διαχειρίζεται η European Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο, απαιτεί ελάχιστη επένδυση 1 εκατ. ευρώ. Προσφέρει μέρισμα έως και 7% ξεκινώντας από τον τρίτο χρόνο, ανάλογα με το πόσο καλά πηγαίνουν οι επιχειρήσεις. Πιθανότατα θα υπάρξουν άλλοι έξι παρόμοιοι γύροι χρηματοδότησης, εξήγησε ο Μαρσέιγ, ο οποίος θα εξετάσει επίσης μια αρχική δημόσια προσφορά στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια. Μετά την εκκίνηση των δύο πρώτων πλοίων στις αρχές του επόμενου έτους, ένα άλλο ζεύγος θα επανατοποθετηθεί έτσι ώστε να είναι έτοιμα για χρήση ήδη από το 2025, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Ο στόχος είναι να αναλάβουν δράση συνολικά επτά πλοία, είπε, γιατί «με επτά νοσοκομειακά πλοία έχετε την παγκόσμια αγορά υπό έλεγχο», όπως διεμήνυσε ο Μαρσέιγ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT