Η Nippon Steel μπαίνει στις ΗΠΑ μέσω εξαγοράς της US Steel

Η Nippon Steel μπαίνει στις ΗΠΑ μέσω εξαγοράς της US Steel

Το τίμημα που θα καταβάλει η ιαπωνική χαλυβουργία φθάνει τα 14,9 δισ. δολ.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Στην εξαγορά της αμερικανικής US Steel έναντι 14,9 δισ. δολαρίων προχωρεί η ιαπωνική Nippon Steel, εκτοξεύοντας κατά 27% τη μετοχή της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο και εδραιώνοντας την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ. Η συμφωνία, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε συνδικαλιστές, μετόχους αλλά και πολιτικούς, σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα σε μια σταδιακή πτώση για την εμβληματική εταιρεία των 122 ετών, η οποία υπήρξε κάποτε η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Από τους πρώτους μεγάλους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και σύμβολο της αμερικανικής βιομηχανικής ισχύος, είχε απορρίψει πρόσφατα αντίστοιχη πρόταση εξαγοράς από την αμερικανική ανταγωνίστρια Cleveland-Cliffs.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024, εν αναμονή έγκρισης από τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές, προβλέπει ότι η US Steel θα διατηρήσει το εμπορικό σήμα και την επωνυμία της, όπως επίσης και την έδρα της στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια. Η εξαγορά είναι η καλύτερη λύση για όλους «διασφαλίζοντας μια ανταγωνιστική, εγχώρια χαλυβουργία και ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία μας σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο CEO της US Steel, Ντέιβιντ Μπέριτ.

Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν. Από τη μια οι διαχειριστές κεφαλαίων που κατέχουν μετοχές της Νippon Steel και έκαναν λόγο για ακόμη μία ιαπωνική εταιρεία που δεν ενεργεί προς το συμφέρον των επενδυτών της, και από την άλλη το πανίσχυρο συνδικάτο United Steelworkers (USW) που ευελπιστεί να μπλοκάρει τη συμφωνία, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν εάν εξυπηρετεί τους εργαζομένους αλλά και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. «Η US Steel επέλεξε να παραμερίσει τις ανησυχίες του αφοσιωμένου εργατικού δυναμικού της και να ξεπουληθεί σε μια ξένη εταιρεία», δήλωσε ο πρόεδρος της USW, Ντέιβιντ Μακάλ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πενσυλβάνια, Τζον Φέτερμαν, προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τη συμφωνία. «Είναι εξωφρενικό να πωλείται σε μια ξένη εταιρεία επειδή ο χάλυβας αφορά πάντα την ασφάλεια, τόσο την εθνική μας ασφάλεια όσο και την οικονομική ασφάλεια των χαλυβουργικών κοινοτήτων μας», σχολίασε. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Οχάιο, Τζ. Βανς. «Ενα κρίσιμο κομμάτι της βιομηχανικής βάσης της Αμερικής δημοπρατήθηκε σε ξένους για μετρητά», είπε.

Η συμφωνία προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το συνδικάτο των μεταλλουργών θέλει να την μπλοκάρει.

Η Nippon Steel, η οποία απασχολεί περισσότερα από 106.000 άτομα, υπόσχεται να τηρήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κύμα ιαπωνικών εταιρειών που επενδύουν μαζικά στο εξωτερικό με φόντο τη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς, την υποχώρηση του γιεν, αλλά και τους γεωπολιτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν πλέον οι κινεζικοί όμιλοι στην αγορά αμερικανικών εταιρειών.

H US Steel, που υπήρξε κάποτε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας των ΗΠΑ, απασχολεί σχεδόν 23.000 υπαλλήλους και είναι σύμβολο της αμερικανικής μεταποίησης από τότε που ιδρύθηκε, το 1901. Ο Τζον Πιερπόντ Μόργκαν, «ο Ναπολέων της Wall Street», όπως αποκαλούσαν τον μεγαλοεπενδυτή, αγόρασε τότε τον όμιλο χάλυβα του Αντριου Κάρνεγκι και μέσα από μια σειρά συγχωνεύσεων δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, με αξία 1 δισ. δολ., διπλάσια από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ εκείνο το έτος.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα η εταιρεία βοήθησε τις ΗΠΑ να γίνουν παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη, παρέχοντας χάλυβα όχι μόνο για ουρανοξύστες, γέφυρες και φράγματα, αλλά και για αυτοκίνητα, συσκευές και άλλα προϊόντα που λαχταρούσαν οι Αμερικανοί καταναλωτές. Ηταν τόσο κυρίαρχη που η ανταγωνιστική ισχύς της βοήθησε στη δημιουργία των αντιμονοπωλιακών νόμων της χώρας, ενώ στη λαϊκή κουλτούρα το όνομά της έγινε συνώνυμο με το μέγεθος και τη βιομηχανική ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT