Παράταση Ειδικής Διαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ

Παράταση Ειδικής Διαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ κι ενώ τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω αδυναμίας μεταβίβασης της υπερχρεωμένης επιχείρησης σε ιδιώτη επενδυτή συνεχίζουν να επιβάλλονται στην Ελλάδα, νέα τροπολογία δίνει παράταση στην Ειδική Διαχείριση έως τις 5 Μαΐου 2024. Και μαζί με αυτή την παράταση παρατείνονται και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των περίπου 850 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η οποία υπολειτουργεί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και αποζημιωθεί, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία της Ειδικής Διαχείρισης, ωστόσο –για λόγους που αποδίδονται από πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση στενά, περισσότερο με την επιδίωξη «εργασιακής ειρήνης» και λιγότερο με λειτουργικές ανάγκες– συνεχίζουν να απασχολούνται από την Ειδική Διαχείριση στη ΛΑΡΚΟ μέσω συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, τις οποίες πληρώνει ο Ειδικός Διαχειριστής μέσω επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ. Στουρνάρας: Θετική η τροπολογία για μετανάστες

Πιο επίκαιρη παρά ποτέ χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στην οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την τοποθέτησή του στο 2ο MD Forum με θέμα τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας στη χώρα μας. Δεν δίστασε μάλιστα ο κ. Στουρνάρας, την ώρα που στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν η επίμαχη τροπολογία για την απασχόληση μεταναστών, να χαρακτηρίσει αυτόν τον αντίκτυπο θετικό, υπογραμμίζοντας ότι η ενσωμάτωση μεταναστών προκειμένου να συμπληρωθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας αποτελεί ένα από τα αναγκαία μέτρα πολιτικής.  

Νέα επιχείρηση κατά πειρατικού streaming

Ακόμη έναν «πρωταγωνιστή» σε κύκλωμα παράνομης μετάδοσης συνδρομητικής τηλεόρασης συνέλαβε στην Εύβοια η Αστυνομία. Ο συλληφθείς διαμοίραζε, μέσω δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, παράνομο περιεχόμενο που αντλούσε από τρίτο πειρατικό δίκτυο. Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται και 26.000 άτομα, οι τελικοί, δηλαδή, χρήστες του πειρατικού περιεχομένου που αποκτούσαν μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων.  

Η απόφαση για τις τραπεζικές χρεώσεις

Το αργότερο αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόφαση περί εναρμονισμένης πρακτικής των τραπεζών σε χρεώσεις συναλλαγών. Οι τράπεζες και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν ήδη αποδεχθεί όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης και πλέον σήμερα αναμένεται η τελευταία συζήτηση της υπόθεσης από την Ε.Α. Τα πρόστιμα, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», δεν θα είναι υψηλά για τα δεδομένα των τραπεζών, τόσο διότι είναι μειωμένα κατά 15% λόγω της συμμετοχής των εμπλεκομένων στη διαδικασία διευθέτησης, όσο και λόγω του γεγονότος ότι εντοπίστηκαν περιορισμένες παραβάσεις, τουλάχιστον σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί.

Ενισχύσεις 150 εκατ. σε βιομηχανίες

Το πράσινο φως για τη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας έδωσε η Ε.Ε., εγκρίνοντας το ελληνικό σχήμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά την κάλυψη του πρόσθετου κόστους για βιομηχανίες σε τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση, όπως χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κ.λπ. Η ενίσχυση που θα δοθεί για κάθε βιομηχανία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς. Το μέγιστο της επιδότησης είναι 50 ευρώ/MWh και θα δοθεί αναδρομικά από 1ης Απριλίου 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024.

   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT