Συμφωνία διάσωσης για τον ΘΕΣγάλα

Ο συνεταιρισμός θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισκόμιση γάλακτος, με τη μεταποίηση και εμπορία όμως να ανήκει σε νέα εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Καντώνια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Δέκα χρόνια μετά την εγκατάσταση των πρώτων αυτόματων πωλητών γάλακτος, κίνηση που θεωρήθηκε –και ήταν– καινοτόμος αλλά τελικά όχι αρκετή για να γίνει το συνεταιριστικό θαύμα που όλοι ανέμεναν, ο ΘΕΣγάλα εισέρχεται σε μια ακόμη απόπειρα διάσωσης με τη βοήθεια της οικογένειας Καντώνια. Το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Λάρισας η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, βάσει του άρθρου 31 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση μέρους του ενεργητικού της επιχείρησης σε εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Καντώνια, ενώ δεν θα μεταβιβασθεί καθόλου παθητικό. Αυτό παραμένει στον ΘΕΣγάλα, αλλά σημαντικά μικρότερο, καθώς η συμφωνία προβλέπει γενναία διαγραφή χρεών – 70% μεσοσταθμικά προς τις τράπεζες, αλλά ακόμη και 100% προς ορισμένους παραγωγούς-μέλη του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισκόμιση γάλακτος, με τη μεταποίηση και εμπορία όμως να ανήκει στη νέα εταιρεία συμφερόντων Καντώνια.

Το τίμημα της μεταβίβασης ορίστηκε σε 2,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων μετά το «κούρεμα» και το υπόλοιπο ποσό για την αποπληρωμή των λοιπών υποχρεώσεων της εταιρείας. Το ενεργητικό που θα μεταβιβασθεί περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων του συνεταιρισμού που βρίσκεται στη Λάρισα, τα εμπορικά σήματα, αλλά και τις ενεργές συμβάσεις εργασίας.

Το τίμημα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται κάποια ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Η νέα εταιρεία έχει ήδη συσταθεί από προχθές και φέρει την ονομασία Cosmos ΘΕΣ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με διαχειριστές τους Ξενοφώντα, Ιωάννη και Θεόδωρο Καντώνια. Η οικογένεια Καντώνια είναι γνωστή από τη δραστηριότητά της στις εταιρείες Βιοκαρπέτ, Exalco και Cosmos Aluminium.

Το σύνολο των οφειλών του ΘΕΣγάλα ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 23 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς ιδιώτες πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς τις τράπεζες, 1,4 εκατ. ευρώ αφορά οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς και περίπου 256.000 ευρώ είναι οι οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε στη Λάρισα το 2011 από μια μικρή ομάδα 15 γαλακτοπαραγωγών. Το 2013 εγκαθιστά στη Λάρισα τους πρώτους αυτόματους πωλητές γάλακτος, το 2015 επεκτείνει τον τρόπο αυτό πώλησης στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2016 κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα οι πρώτοι αυτόματοι πωλητές.

Το 2017 η διοίκηση του συνεταιρισμού αποφασίζει να επεκτείνει το δίκτυο των σημείων πώλησης μέσω δικαιόχρησης και ταυτόχρονα να μετατραπούν κάποια σημεία σε καταστήματα όπου πωλούνται και άλλα συνεταιριστικά προϊόντα, πλην γαλακτοκομικών. Πρόκειται για τα καταστήματα «ΘΕΣγάλα συν». Το 2018 αρχίζουν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς γίνεται γνωστό το ενδιαφέρον της οικογένειας Καντώνια να εισέλθει ως επενδυτής στον συνεταιρισμό. Τελικά προκρίθηκε το σενάριο της συμφωνίας εξυγίανσης χωρίς την είσοδο νέου επενδυτή, αλλά με αναδιάρθρωση δανεισμού, συμφωνία που επικυρώθηκε το 2020. Ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε, καταγγέλθηκε και αναβίωσαν ακόμη και χρέη που είχαν διαγραφεί. Στη συνέχεια έγιναν κάποιες συζητήσεις με τη «Φάρμα Κουκάκη», στη βάση περισσότερο μιας πρόσκαιρης συνεργασίας, ενώ αργότερα εμφανίστηκε στο προσκήνιο η γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος». Οι διαπραγματεύσεις όμως ναυάγησαν και το φθινόπωρο του 2022 ξεκίνησαν εκ νέου με την οικογένεια Καντώνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT