Δύσκολη η κατασκευή ανθρωπόμορφων ρομπότ

Δύσκολη η κατασκευή ανθρωπόμορφων ρομπότ

Η απαιτούμενη τεχνολογία αποδεικνύεται δαπανηρή και αμφιβόλου οφέλους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ελον Μασκ, ο Μασαγιόσι Σον και διάφοροι άλλοι επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα έχουν στοιχηματίσει σε ένα μέλλον που μεταξύ άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων θα περιλαμβάνει και ανθρωπόμορφα ρομπότ. Μέχρι στιγμής, όμως, η τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή των ανθρωπόμορφων ρομπότ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή, ενώ το προϊόν είναι αμφιβόλου οφέλους, σύμφωνα με τους ειδικούς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να κατασκευαστούν πειστικά ανθρωπόμορφα ρομπότ», τονίζει η Κέιτ Ντέβλιν, συγγραφέας βιβλίου με τίτλο «Επιστήμη, σεξ και ρομπότ» που έχει αντικείμενο τη σχέση μας με την τεχνολογία. Η ίδια προσθέτει πως «είναι ιδιαίτερα δαπανηρή η κατασκευή τους και δεν δουλεύουν καθόλου καλά». Οταν σχεδιάζει νέα προϊόντα ο κλάδος της τεχνολογίας αντιγράφει εδώ και καιρό τις ιδέες της επιστημονικής φαντασίας. Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ είναι κεντρικά στοιχεία παρόντα σε όλα τα έργα επιστημονικής φαντασίας, από το «Star Trek» μέχρι το «Blade Runner’s». Η κατασκευή ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και ούτε λόγος για κάποιο είδος από αυτό που θα μπορεί να είναι εμπορεύσιμο. Πολύ πιο συνήθεις και χρήσιμοι βέβαια είναι οι ρομποτικοί βραχίονες και οι επίπεδες μηχανές με τροχούς, και όχι πόδια, που μπορεί να δει κανείς στις αποθήκες της Amazon. Ωστόσο, κάποιες επιχειρήσεις επιμένουν να επενδύουν στη νέα τεχνολογία.

Η Tesla του Ελον Μασκ προσφάτως κυκλοφόρησε βίντεο με ένα ανθρωποειδές ρομπότ να χορεύει στους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής κάτω από εκτυφλωτικά φώτα. Το ρομπότ Atlas της Hyundai Motor Boston Dynamics έχει τη δυνατότητα να κάνει βήματα προς τα πίσω, ενώ η GXO Logistics δοκιμάζει αυτή την εποχή ένα μοντέλο ανθρωποειδούς σε μια αποθήκη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Η Κέιτ Ντέβλιν παραδέχεται πως «τα ρομπότ έχουν ασφαλώς πολλές χρήσεις σε πολλές περιστάσεις και πολλά από αυτά έχουν σχεδιασθεί για να διεκπεραιώνουν ανιαρές, βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές». Η ίδια τονίζει, όμως, πως «όταν αρχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα από κοινωνικής απόψεως είναι λογικό να αναρωτηθούμε κατά πόσον χρειάζεται πραγματικά να έχουν σώμα τα ρομπότ». Ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να εντοπίσουν μια αγορά για ανθρωποειδή ρομπότ. Το 2014 ο όμιλος της SoftBank παρουσίασε το Pepper, ένα ρομπότ που μπορεί να κινεί το σώμα του όπως οι άνθρωποι, να κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια και να συμμετέχει σε σύντομες και εύκολες συνομιλίες. Αλλά δεν είχε πολλή ζωή. Η SoftBank διέκοψε την παραγωγή του μερικά χρόνια αργότερα.

Υπάρχει πάντως και η άποψη του Ντέβιντ Χάνσον, ιδρυτή της Hanson Robotics που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ. Ο Χάνσον εκτιμά ότι η ανθρώπινη όψη στα ρομπότ μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση και γενικώς στον ακαδημαϊκό χώρο. Η εταιρεία του έχει παρουσιάσει τη ναυαρχίδα των μηχανών της, το ρομπότ με το όνομα Σοφία, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει επανειλημμένως εκτεθεί σε συνέδρια και εκδηλώσεις με τέτοια θεματολογία και σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «τα ρομπότ είναι πλατφόρμες αναζήτησης» και προσθέτει: «Η Σοφία και τα αγαπημένα ρομπότ της φιλοξενούνται σε μουσεία επιστήμης εδώ και χρόνια και είναι αυτά που έχουν ερεθίσει τη φαντασία των παιδιών και τα προσελκύουν στις επιστήμες». Και συνεχίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πανίσχυρη πλατφόρμα για έρευνα και αναζήτηση, αλλά επίσης και για να εξερευνήσει κανείς «τι μπορούν να κάνουν για τους ανθρώπους τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT