«Οχι» στον εφησυχασμό για το δημόσιο χρέος

«Οχι» στον εφησυχασμό για το δημόσιο χρέος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Στο 2,6% προβλέπει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2,9%, ενώ για τη φετινή χρονιά συμφωνεί με την κυβερνητική πρόβλεψη για 2,4%. Το 2,9% είναι η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που έχει διατυπωθεί έως τώρα για το 2024. Το ΕΔΣ έχει τη δεύτερη πιο αισιόδοξη και ακολουθούν η Τράπεζα της Ελλάδος με πρόβλεψη 2,5%, η Κομισιόν με 2,3% και ο ΟΟΣΑ με το ΔΝΤ με 2%. Οπως δήλωσε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Αναστασία Μιαούλη, με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της εξαμηνιαίας έκθεσής του, το δημόσιο χρέος, παρά τη μείωσή του, παραμένει από τα υψηλότερα διεθνώς και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε.

Εφαρμογή για καταγγελίες σχετικά με τυχερά παίγνια

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών αποκλειστικά από παίκτες τυχερών παιγνίων δημιούργησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι επώνυμες, να αφορούν όλα τα είδη των τυχερών παιγνίων (επίγειων, διαδικτυακών κ.λπ.) και να συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση. Η ανεξάρτητη Αρχή λειτουργεί ήδη εδώ και περίπου έναν χρόνο μια ακόμη εφαρμογή που αφορά είτε επώνυμες είτε ανώνυμες καταγγελίες πολιτών για μη αδειοδοτημένες εταιρείες τυχερών παιγνίων.

Μειοδότης η «Αβαξ» στο οδικό έργο Ιωαννίνων – Κακαβιάς

Προσφέροντας έκπτωση 17,5% η «Αβαξ» επικράτησε στον διαγωνισμό για την κατασκευή του άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς. Το έργο αφορά την κατασκευή ενός νέου δρόμου από τη συμβολή της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα (Ιωάννινα – Καλπάκι, 46,4 χλμ., σε νέα χάραξη, και Καλπάκι – Κακαβιά, 23,11 χλμ., αναβάθμιση υφιστάμενου δρόμου). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 310 εκατ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών.  

Η Dell εξαγόρασε την ελληνική Mist.io

Tην εξαγορά της από την Dell ανακοίνωσε στο blog της η ελληνική νεοφυής εταιρεία Mist.io των Χρήστου Ψάλτη και Δημήτρη Μωραΐτη, γεγονός που είχε αποκαλύψει πρώτη η «Κ». Πρόκειται για ένα deal που έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Η πλατφόρμα της εταιρείας παρέχει λύσεις για τη διαχείριση του cloud και πλέον αποτελεί μέρος του λογισμικού της Dell (Dell NativeEdge). Η συγκεκριμένη εξαγορά έχει περισσότερο τον χαρακτήρα του acqui-hiring, καθώς μέλη της ομάδας απορροφήθηκαν από τον κολοσσό. Περίπου αντίστοιχα deals, όπως έχει γράψει η «Κ», έχουν γίνει από τις HPE, Intel και Cisco.    

Ρεκόρ στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων, και δη επικουρικών, πέτυχε μέσα σε μία ημέρα ο ΕΦΚΑ από τη δημοσίευση του νέου νόμου σε ΦΕΚ έως και χθες, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης σε ειδική ημερίδα για τον ΕΦΚΑ, παρουσία των δύο προηγούμενων υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα προχώρησε στην έκδοση 11.000 νέων επικουρικών συντάξεων, καθώς εφαρμόστηκε η διάταξη που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και τη λήψη επικουρικής σύνταξης και στο Δημόσιο με τη συμπλήρωση 15ετίας. Στην εκδήλωση ο διοικητής του φορέα Αλέξανδρος Βαρβέρης αναφέρθηκε στον στόχο για μείωση μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε μόνο λίγες ημέρες από σήμερα, των εκκρεμών κύριων συντάξεων σε κάτω από 25.000, αλλά και για τις προκλήσεις του ΕΦΚΑ στη νέα ψηφιακή εποχή.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT