Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2024 για να αντλήσει 10 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2024 για να αντλήσει 10 δισ. ευρώ

Πολύ χαμηλότερα των δανειακών αναγκών οι εκδόσεις ομολόγων, λόγω επενδυτικής βαθμίδας και χρήσης ταμειακών διαθεσίμων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο το 2024, χωρίς να περιλαμβάνεται ενδεχόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου, πολύ χαμηλότερα των δανειακών αναγκών, χάρη στα κεφάλαια που θα συνεχίσουν να εισρέουν στην οικονομία το νέο έτος αλλά και τη στοχευμένη χρήση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων για τη μείωση του χρέους, λόγω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στρατηγική χρηματοδότησης που δημοσίευσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,999 δισ. ευρώ. Τα 5,463 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις, τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 6,903 δισ. ευρώ.

Το «κενό» των 8,999 δισ. ευρώ περίπου (έπειτα από τα 10 δισ. ευρώ περίπου που θα αντληθούν από τις αγορές) θα καλυφθεί από μέρος των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλες εισροές κεφαλαίων της Ε.Ε. τα οποία τοποθετούνται στα 4,195 δισ. ευρώ, εισπράξεις ύψους 1,161 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές, και από τη χρήση 3,643 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,268 δισ. ευρώ.

Ετσι, τα ταμειακά διαθέσιμα από περίπου 30 δισ. ευρώ φέτος, τα οποία και καλύπτουν άνετα τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων τριών ετών και θα συνεχίσουν να παρέχουν σημαντικό «μαξιλάρι» ασφαλείας έναντι ενδεχόμενων κινδύνων αναχρηματοδότησης και επιτοκίων μεσοπρόθεσμα, το 2024 θα κινηθούν κοντά στα 26 δισ. ευρώ περίπου. Εάν το ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει στην έκδοση πράσινου ομολόγου για την άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ –η οποία αναβλήθηκε τα δύο προηγούμενα έτη– η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων θα είναι μικρότερη και η εκδοτική δραστηριότητα θα «ανέβει» στα 11 δισ. ευρώ περίπου.

Oπως τονίζει ο ΟΔΔΗΧ, η στρατηγική χρηματοδότησης το 2024 θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές χρέους και στην αύξηση της επενδυτικής βάσης προς περισσότερους ποιοτικούς και μεσοπρόθεσμους επενδυτές, στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, στον περιορισμό των επιτοκιακών και συναλλαγματικών κινδύνων, καθώς και στη διαχείριση της ρευστότητας μέσω της διατήρησης ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος.

Οπως έχουμε επισημάνει, 17 ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ήδη γίνει επιλέξιμα στους δείκτες ομολόγων του Bloomberg Index Services, και από την 1η Φεβρουαρίου 2024 θα αρχίσουν να «μετρούν» στις αποδόσεις τους, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και από άλλους παρόχους όπως οι S&P Dow Jones (δείκτες iBoxx) και JP Morgan Chase. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες θα φέρει άμεσες εισροές 6-10 δισ. ευρώ και ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να ικανοποιήσει τη νέα ζήτηση που θα δημιουργηθεί.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κινηθούν κάτω από το 10% σε όλο το μήκος του προβλεπόμενου ορίζοντα, δηλαδή έως το 2069, και το 2024 θα διαμορφωθούν κοντά στο 8%. Παράλληλα, εκτιμάται πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (ετήσιο μέσο σταθμικό επιτόκιο) θα κινηθεί στο 1,3% το 2024 και θα διατηρηθεί σε αυτά περίπου τα επίπεδα έως το 2026, ενώ θα αυξηθεί στο 2,8% σε μέσο όρο από το 2027 και μετά (έως το 2070).

Τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να κινηθούν στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% το 2025, στο 2,5% το 2026 και στο 1,9% στη συνέχεια, καλύπτοντας έτσι από το επόμενο έτος πλήρως τους τόκους του χρέους, με την Ελλάδα να πετυχαίνει συνολική δημοσιονομική ισορροπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT