Πρωταθλητής του 2023 τα ελληνικά ομόλογα

Πρωταθλητής του 2023 τα ελληνικά ομόλογα

Κάτω από 3% η απόδοση του δεκαετούς, το ελληνικό spread σημείωσε φέτος τη μεγαλύτερη πτώση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Κάτω από 3% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, όταν το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ακόμη σε αρνητικά επίπεδα, διαμορφώνεται πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Επιπλέον, το ελληνικό spread έχει επιστρέψει στα όρια των 100 μονάδων βάσης, εκεί όπου κινούνταν τον Αύγουστο του 2021 – τα οποία ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, πριν από την κρίση χρέους και όταν η Ελλάδα βαθμολογούνταν από τους οίκους αξιολόγησης με «Α».

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε χθες στο 2,93% και σε απόσταση μόλις 10 μονάδων βάσης από το αντίστοιχο ισπανικό. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ιστορικά υψηλών επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να διαμορφώνεται στο 4% και να αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως τα μέσα του 2024 περίπου. Την τελευταία φορά που το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν πριν από 20 μήνες, όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν ακόμη στο -0,5%, καθώς δεν είχε ακόμη ξεκινήσει ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι δύο βασικοί παράγοντες

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, 12 χρόνια μετά την «έξοδό» τους, αποτελούν δύο από τους καταλύτες-κλειδιά πίσω από αυτή την ισχυρή πορεία τους, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να είναι οι πρωταθλητές των επιδόσεων για το 2023 σε διεθνές επίπεδο.

Το ελληνικό spread κατέγραψε το τελευταίο 12μηνο τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των οικονομιών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, η οποία και ξεπέρασε τις 160 μονάδες βάσης.

Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας αποτελούν επίσης παράγοντες που στηρίζουν το success story των ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως οι Goldman Sachs, JPMorgan και Société Générale, έχουν τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία τους «στοιχήματα» για το 2024.

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία «στοιχήματα» για το 2024.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την Ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη το 2024», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι. «Παρότι η χώρα έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, το επίπεδο του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι σχεδόν 15% κάτω από το επίπεδο του 2010, πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Επομένως υπάρχει σημαντικό περιθώριο μείωσης αυτού του χάσματος με το παρελθόν, τη στιγμή που μάλιστα η ανάπτυξη βρίσκεται πλέον σε πολύ πιο βιώσιμη βάση, παρότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών –που παραμένει ευρύτερο από ό,τι πριν από την πανδημία– μπορεί να κρούει έναν μικρό κώδωνα κινδύνου, όπως τονίζει.

Ο Μπαλμπόνι επισημαίνει επίσης ότι έως το 2027 περίπου 70 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι συνολικά διαθέσιμα για την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να «χρηματοδοτήσουν» την ανάπτυξη. Παράλληλα, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει ισχυρή, όπως προσθέτει ο οικονομολόγος, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα βοηθήσουν τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ να μειωθεί γρήγορα.

Από τη σκοπιά των αγορών ο Μπαλμπόνι τονίζει πως το βασικό story του επόμενου έτους είναι η συμπερίληψη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, ενώ τα υψηλά κρατικά ταμειακά διαθέσιμα και η ήπια έξοδος της ΕΚΤ από το πρόγραμμα επανεπενδύσεων του PEPP θα συμβάλουν επίσης στη συνέχιση της καλής απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Οπως έχουμε επισημάνει, 17 ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ήδη γίνει επιλέξιμα στους δείκτες ομολόγων του Bloomberg Index Services και από την 1η Φεβρουαρίου 2024 θα αρχίσουν να «μετρούν» στις αποδόσεις τους.

Τι λέει η S&P Dow Jones

H «Κ» απευθύνθηκε στον μεγαλύτερο πάροχο δεικτών ομολόγων, την S&P Dow Jones (δείκτες iBoxx), ο οποίος τόνισε ότι θα εντάξει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα σε δείκτες επενδυτικής βαθμίδας την προσεχή Παρασκευή. Οπως εξήγησε, η επιλεξιμότητα στον δείκτη iBoxx Global Government καθορίζεται κάθε Σεπτέμβριο, οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει έως το γ΄ τρίμηνο του 2024 για να ενταχθεί σε αυτόν τον δείκτη. Ωστόσο, οι δείκτες iBoxx EUR Benchmark αναδιαρθρώνονται σε μηνιαία βάση και έτσι τα ελληνικά ομόλογα θα εξεταστούν για ένταξη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT