Οι κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης το 2024

Οι κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης το 2024

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Το ημερολόγιο των αξιολογήσεών τους για το 2024 δημοσίευσαν και οι πέντε οίκοι που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, με το ενδιαφέρον της αγοράς να επικεντρώνεται στο κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να ανέβει κι άλλο σκαλοπάτι από το χαμηλό (ΒΒΒ-) investment grade που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μέσο όρο, καθώς και στις ετυμηγορίες της Moody’s που είναι ο μόνος οίκος ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα. Ετσι, η Moody’s έχει προγραμματίσει να αξιολογήσει την Ελλάδα στις 15 Μαρτίου και στις 13 Σεπτεμβρίου, η DBRS στις 8 Μαρτίου και στις 6 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 19 Απριλίου και στις 18 Οκτωβρίου, ενώ η Fitch στις 31 Μαΐου και στις 22 Νοεμβρίου. Η Scope Ratings ξεκινάει αλλά και κλείνει τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας το νέο έτος, έχοντας σχεδιάσει τρεις αξιολογήσεις, στις 26 Ιανουαρίου, στις 12 Ιουλίου και στις 6 Δεκεμβρίου.

Στο 3,87% η απόδοση στα εξάμηνα έντοκα

Στα πολύ ελκυστικά επίπεδα του 3,87% διαμορφώθηκε η απόδοση στα εξάμηνα έντοκα, έναντι 3,84% που ήταν η απόδοση σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Νοέμβριο και 1,77% που είναι η απόδοση προθεσμιακών καταθέσεων για ένα έτος. Οι συνολικές προσφορές ήταν ύψους 514 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 1,37 φορές το ζητούμενο ποσό των 375 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 487,5 εκατ. ευρώ καθώς έγιναν δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους επίσης 112,5 εκατ. ευρώ.  

Οι καταβολές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 29 Δεκεμβρίου

Περιορισμένες θα είναι την τελευταία εβδομάδα του έτους οι καταβολές από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, καθώς ήδη συντάξεις και επιδόματα έχουν δοθεί στους δικαιούχους νωρίτερα λόγω των εορτών. Ετσι έως τις 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 53,8 εκατ. ευρώ σε 57.700 δικαιούχους, τα 13 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα ως εφάπαξ σε 700 συνταξιούχους και τα υπόλοιπα από τη ΔΥΠΑ σε ανέργους είτε ως επιδόματα ανεργίας είτε ως αποζημιώσεις για συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης, καθώς και σε μητέρες.   

Αύξηση αεροπορικών θέσεων στην Ευρώπη

Μπορεί στην Ελλάδα ο αριθμός των πτήσεων να έχει ξεπεράσει ήδη τον αντίστοιχο του 2019, όμως στις 41 χώρες-μέλη του ευρωπαϊκoύ οργανισμού για την ασφάλεια των πτήσεων (Eurocontrol) αυτό αναμένεται το 2025. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο ως προς τις προσφερόμενες από τους αερομεταφορείς επιβατικές θέσεις, των οποίων ο αριθμός έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβεί ήδη αυτόν της χρονιάς πριν εκδηλωθεί η πανδημία. Το 33% δηλαδή 15 βασικών ευρωπαϊκών αερομεταφορέων διαθέτει ελαφρώς περισσότερες θέσεις σε σχέση με το 2019, ενώ οι τρεις χαμηλού κόστους Wizz Air, Pegasus και Eurowings, όπως και η Air France έχουν αυξήσει κατά 9% τις προσφερόμενες θέσεις.

Συμφωνία πώλησης του κτιρίου Cecil

Στην οικογένεια Λασκαρίδη, μέσω της επενδυτικής εταιρείας «Κοντιάς Μονοπρόσωπη Α.Ε.», οδεύει, αντί ποσού 19,4 εκατ. ευρώ, το κτίριο γραφείων Cecil στην περιοχή της Κηφισιάς, 21 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του από τη Lamda Development. Το κτίριο στεγάζει τις επιχειρήσεις της οικογένειας Λασκαρίδη επί χρόνια. Οι δύο πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή προσυμφώνου στις 22 Δεκεμβρίου, με την οριστική πώληση να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός του πρώτου τριμήνου ο όμιλος Lamda θα αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποπληρωθεί και ποσό 5,3 εκατ. ευρώ που αφορά δάνειο το οποίο συνδέεται με το ακίνητο. Η εισηγμένη είχε αποκτήσει το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σηματοδοτώντας με αυτή την κίνηση την είσοδό της στην ελληνική αγορά ακινήτων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT