«Χρυσές δουλειές» κάνουν οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του πλανήτη, καταγράφοντας αύξηση στις παραγγελίες τους κατά τουλάχιστον 10% σε μία διετία, λόγω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης, με επίκεντρο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ανάλυση των Financial Times σε 15 αμυντικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, η βρετανική BAE Systems και η νοτιοκορεατική Hanwha Aerospace, διαπίστωσε ότι στο τέλος του 2022 το σύνολο των παραγγελιών τους άγγιξε τα 777,6 δισ. δολάρια, από 701,2 δισ. δολάρια δύο χρόνια νωρίτερα. Η δυναμική αυτής της τάσης συνεχίστηκε και το 2023. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους –τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα ολοκληρωμένα τριμηνιαία στοιχεία– οι συνδυασμένες ανεκτέλεστες παραγγελίες των εν λόγω εταιρειών ανήλθαν σε 764 δισ. δολάρια, καθώς οι κυβερνήσεις συνέχισαν να κάνουν παραγγελίες.
Οι συνεχιζόμενες δαπάνες τόνωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς της MSCI για τις μετοχές του κλάδου έχει αυξηθεί κατά 25% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης αεροδιαστημικών και αμυντικών μετοχών Stoxx σημείωσε άνοδο άνω του 50% την ίδια περίοδο. Τα κέρδη αντανακλούν την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες των κυβερνήσεων «ήρθαν για να μείνουν». Οι συνολικές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους το 2022 στο νέο υψηλό επίπεδο των 2.240 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την ειρήνη της Στοκχόλμης.
Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων τουλάχιστον 30 χρόνων σημείωσαν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής ανακοίνωσαν νέες παραγγελίες για πυρομαχικά και άρματα μάχης για να αναπληρώσουν τα εθνικά αποθέματα που εξαντλήθηκαν λόγω Ουκρανίας. Η Hanwha Aerospace, μια αεροδιαστημική βιομηχανική εταιρεία με έδρα το Τσανγκγουόν της Νότιας Κορέας κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στις νέες παραγγελίες, με τις ανεκτέλεστες να εκτινάσσονται από 2,4 δισ. δολάρια το 2020 σε 15,2 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τους FT.
Οι μεγαλύτεροι αμυντικοί όμιλοι καταγράφουν αύξηση στις παραγγελίες τους κατά τουλάχιστον 10% σε μία διετία, λόγω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης.
Η εταιρεία, ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων της χώρας, που κατασκευάζει το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο K-9, έχει ωφεληθεί σημαντικά από παραγγελίες που σχετίζονται με την Ουκρανία, ιδίως από την Πολωνία, με τη Νότια Κορέα να γίνεται ο ένατος μεγαλύτερος πωλητής όπλων στον κόσμο το 2022, από την 31η θέση το 2000, σύμφωνα με τη Sipri.
Η γερμανική κατασκευάστρια αρμάτων μάχης Rheinmetall επωφελήθηκε επίσης από τις υψηλότερες δαπάνες στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, με τις εκκρεμείς παραγγελίες της να αυξάνονται από 14,8 δισ. δολάρια το 2020 σε 27,9 δισ. δολάρια το 2022. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της ανερχόταν σε 32,5 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Δεν σχετίζονται όμως όλες οι δαπάνες με την Ουκρανία. Οι εκκρεμείς παραγγελίες της BAE Systems, λόγου χάρη, αυξήθηκαν από 61,8 δισ. δολάρια σε 70,8 δισ. δολάρια το 2022, χάρη στις νέες παραγγελίες για υπάρχοντα εξοπλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών. Οι εκκρεμείς παραγγελίες της άγγιξαν το ρεκόρ των 84,2 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ορισμένες από τις αιτίες των εκκρεμοτήτων προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Nικ Κάνινγκχαμ, αναλυτή στην Agency Partners.
Παρά το ρεκόρ παραγγελιών, πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αμυντικές εταιρείες αγωνίζονται να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγική ικανότητα εν μέσω επίμονων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Η ανάλυση της Sipri στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες διαπίστωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών ανήλθαν συνολικά σε 597 δισ. δολάρια το 2022, 3,5% λιγότερο από το 2021 σε πραγματικούς όρους, παρόλο που η ζήτηση αυξήθηκε απότομα. Η τάση παραγγελιών ωστόσο «φαίνεται πολύ ισχυρή, επομένως αναμένουμε πολύ περισσότερες», τόνισε ο Κάνινγκχαμ.