Ολοκληρώθηκε το ντιλ της Macquarie με την Enel

Ολοκληρώθηκε το ντιλ της Macquarie με την Enel

Δημιουργείται μια νέα εταιρεία κοινών συμφερόντων στις ΑΠΕ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης στη Macquarie του 50% του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Εnel. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 26 Ιουλίου 2023 και προέβλεπε συνολικό τίμημα περίπου 350 εκατ. ευρώ, που ερμηνεύεται σε αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Enel Green Power και Macquarie Asset Management δημιούργησαν μια νέα εταιρεία κοινών συμφερόντων (joint venture) με στόχο τη συνδιαχείριση του τρέχοντος χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Enel Green Power Hellas, παράλληλα με τη συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της, αυξάνοντας περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ της. Η EGPH διατηρεί σε λειτουργία 59 πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η EGPH αναπτύσσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών έργων, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις, όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Enel, η συνολική συναλλαγή είχε θετική επίδραση στο τακτικό και δημοσιευμένο EBITDA για το 2023 περίπου 400 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης της αξίας της εναπομένουσας επένδυσης), παράλληλα με θετική επίδραση στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό του ομίλου περίπου 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ ως καθαρό χρέος το οποίο αποενοποιήθηκε το 2022, καθώς η EGPH είχε ήδη αναφερθεί ως «προοριζόμενη προς πώληση». «Στόχος μας είναι η νέα εταιρεία που δημιουργείται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας και να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με στρατηγικές κινήσεις από την πλευρά μας, όπως είναι οι επενδύσεις στην αποθήκευση, το repowering και η υβριδοποίηση υφιστάμενων έργων, το νέο εταιρικό σχήμα θα ηγηθεί των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα», δήλωσε σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ανακοινώνουμε αυτή τη νέα επένδυση και συνεργασία με την Enel, υποστηρίζοντας την υλοποίηση μιας φιλόδοξης σειράς έργων ανανεώσιμης ενέργειας, ενσωματώνοντας καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες στο δίκτυο και υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας», δήλωσε ο Eric Bjonerud, διευθύνων σύμβουλος στην Green Investment Group της Macquarie Asset Management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT