Τέλη του 2024 η συγχώνευση της Briq Properties με την ICI

Τέλη του 2024 η συγχώνευση της Briq Properties με την ICI

Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και θα χρημα- τοδοτηθεί με τραπεζικό δανεισμό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Με έξι μήνες καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά η προωθούμενη συγχώνευση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI). Συγκεκριμένα, αντί για τα μέσα του 2024, το νέο «ορόσημο» για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι πλέον το τέλος του 2024, δηλαδή σε 12 μήνες από σήμερα.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, κυρίως όμως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνοδεύουν πλέον τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες καθίστανται ακόμη πιο πολύπλοκες και χρονοβόρες σε περιπτώσεις μεγάλων ακινήτων εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει, στο πρώτο της στάδιο, την απόκτηση από την Briq ενός χαρτοφυλακίου 17 ακινήτων της ICI, το οποίο όμως, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, συνοδευόταν από εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες πολεοδομικού χαρακτήρα, προκειμένου τα ακίνητα να καταστούν μεταβιβάσιμα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Briq, πλέον απομένει μόνο η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης, που όμως και αυτές καθυστερούν λόγω της τρέχουσας αποχής των συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, εφόσον ασφαλώς σταματήσει η αποχή των συμβολαιογράφων, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για το ζήτημα στις 8 Ιανουαρίου. Η αξία της συναλλαγής για τα 17 ακίνητα της ICI είναι 60,6 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η ICI θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κι έπειτα η Briq θα ολοκληρώσει την εξαγορά μέσω της απόκτησης επιπλέον 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αξίας 10,2 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με τραπεζικό δανεισμό. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η νέα Briq θα ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα η Briq συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου στον κλάδο των logistics αλλά και στα κτίρια γραφείων. Αυτή την περίοδο κατασκευάζεται κτίριο logistics επιφάνειας 19.000 τ.μ., που θα προστεθεί στην υφιστάμενη ανάπτυξη των 25.000 τ.μ. που λειτούργησε πέρυσι, με μισθωτή τον όμιλο Infoquest. Το νέο κτίριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2024. Τότε η εισηγμένη θα έχει δημιουργήσει έναν πόλο logistics συνολικής επιφάνειας 44.500 τ.μ. σε ενιαία έκταση 114 στρεμμάτων, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να διαμορφώνεται σε 30 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς των οικοπέδων). Η ετήσια απόδοση των ακινήτων αυτών θα κυμαίνεται πέριξ του 8,3%, παράγοντας ετήσια έσοδα από ενοίκια της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο η εταιρεία προχωρεί στην ανάπτυξη ενός νεόδμητου κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 2.425 τ.μ., αξιοποιώντας (και) δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη Λ. Ποσειδώνος 42, στο ύψος της Καλλιθέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT