Η κληρονόμος της L’ Oréal, πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισ. δολ.

Η κληρονόμος της L’ Oréal, πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισ. δολ.

Η 70χρονη Φρανσουάζ Μπετενκούρ στη 12η θέση του δείκτη δισεκατομμυριούχων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Η Φρανσουάζ Μπετενκούρ-Μέγιερς, η αντισυμβατική «χρυσή» κληρονόμος της αυτοκρατορίας καλλυντικών L’ Oréal, έσπασε το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο με 12ψήφια περιουσία. Η 70χρονη κληρονόμος σκαρφάλωσε στη 12η θέση του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με περιουσία ύψους 100,2 δισ. δολαρίων, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τον κανόνα που θέλει τις οικογενειακές επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως η LVMH του Μπερνάρ Αρνό, η Chanel των αδελφών Βερτχάιμερ και η Hermes της οικογένειας Ντιμά, να παραμένουν επίκαιρες και να επεκτείνονται στο πέρασμα των χρόνων. Η μερίδα του λέοντος στην περιουσία της Μπετενκούρ προέρχεται από τη L’ Oréal, τη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, την οποία κληρονόμησε το 2017, μετά τον θάνατο της μητέρας της, Λιλιάν Μπετενκούρ. Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται πλέον σε υψηλό ρεκόρ, ενισχυμένη κατά 35% φέτος.

Μοναχοπαίδι της Λιλιάν Μπετενκούρ και εγγονή του ιδρυτή της L’ Oréal, Εζέν Σέλερ, η Φρανσουάζ είναι πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών, Tethys και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου L’ Oréal. Ο «γίγαντας» προϊόντων ομορφιάς που κατέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων από τη Lancome έως τη Maybelline, κατέγραψε πωλήσεις άνω των 42 δισ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις της εταιρείας.

Η περιουσία της περιλαμβάνει αρχοντικά εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και μία εκτενή συλλογή αυτοκινήτων.

Iδρύθηκε το 1909 για να κατασκευάζει και να εμπορεύεται αρχικά μια βαφή μαλλιών και από το προάστιο Κλισί του Παρισιού εξελίχθηκε σε έναν παγκόσμιο κολοσσό αξίας 241 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Διασημότητες και σούπερ μόντελ όπως η Σίντι Κρόφορντ, η Μπιγιονσέ και η Πενέλοπε Κρουζ έχουν βοηθήσει στη διαφήμιση της μάρκας, χρησιμοποιώντας συχνά το σλόγκαν της: «Επειδή το αξίζω».

Μακριά από τη λάμψη των αστέρων, εκτυλισσόταν επί δεκαετίες ένα πολιτικοοικονομικό δράμα γύρω από τη L’ Oréal. Ο θάνατος της Λιλιάν Μπετενκούρ έβαλε τέλος σε μια μακρoχρόνια οικογενειακή διαμάχη για την κληρονομιά, καθώς μητέρα και κόρη δεν είχαν ποτέ τις καλύτερες σχέσεις. Η ένταση μεταξύ τους κορυφώθηκε όταν η μεγαλωμένη με καθολικές αρχές Φρανσουάζ παντρεύτηκε με τον Ζαν-Πιερ Μέγιερς, εγγονό ενός ραββίνου που σκοτώθηκε στο Αουσβιτς. Η οικογενειακή ιστορία απέκτησε μάλιστα διαστάσεις σκανδάλου, όταν άγγιξε και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Στις συνομιλίες της μητέρας Μπετενκούρ που κατέγραφε ο μπάτλερ της, Πασκάλ Μπονφουά (επειδή όπως είπε φοβόταν για την ίδια και ανησυχούσε για τη θέση του) αποκαλύφθηκε ότι η «σιδηρά κυρία» της L’ Oréal είχε βοηθήσει την εκλογή πολλών πολιτικών πρώτης γραμμής, ανάμεσά τους τον Νικολά Σαρκοζί. Στο μικροσκόπιο μπήκε και η σχέση της με τον Γάλλο συγγραφέα, καλλιτέχνη και φωτογράφο Φρανσουά Μαρί Μπερνιέ, ο οποίος είχε ζητήσει να τον… υιοθετήσει. Η Φρανσουάζ κινήθηκε τότε δικαστικά με αίτημα να κηρυχθεί η μητέρα της ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της, σε ένα έπος που έγινε ντοκιμαντέρ για το Netflix με τίτλο «Η δισεκατομμυριούχος, ο μπάτλερ και το αγόρι της». Το τελευταίο του κεφάλαιο γράφτηκε το 2017 όταν η Λιλιάν Μπετενκούρ έσβησε ολομόναχη στην έπαυλή της στο Νεϊγί, το πλούσιο και δημοφιλές προάστιο του Παρισιού, λίγο πριν κλείσει τα 95. Η «χρυσή» κληρονόμος Φρανσουάζ είναι συγγραφέας και έχει δημοσιεύσει έργα της για την ελληνική μυθολογία, αλλά και τις σχέσεις Εβραίων – Χριστιανών. Ασχολείται επίσης με τη φιλανθρωπία, επενδύοντας στην επιστήμη και την κοινωνική ανάπτυξη, ενώ λατρεύει να παίζει πιάνο με τις ώρες. Η περιουσία της περιλαμβάνει αρχοντικά εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο αλλά και μία εκτενή συλλογή αυτοκινήτων στην οποία έχουν περίοπτη θέση σπάνια μοντέλα Bentley Jaguar, Ferrari και Porsche.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT