Σε 35 ακόμη κλάδους της οικονομίας υποχρεωτικά τα POS

Σε 35 ακόμη κλάδους της οικονομίας υποχρεωτικά τα POS

Εως 1η Μαρτίου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, εφόσον αποδεδειγμένα οι υπόχρεοι έχουν προμηθευτεί τερματικά έως 31.1.2024

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Yποχρεωτική είναι από την 1η Ιανουαρίου η χρήση τερματικών POS στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας, καθώς άλλοι 35 κλάδοι προστέθηκαν με υπουργική απόφαση σ’ αυτούς που πρέπει να δέχονται όλα τα μέσα πληρωμής, περιλαμβανομένου του IRIS.

Yπάρχει, ωστόσο, ένα παράθυρο δίμηνης προσαρμογής, καθώς έως την 1η Μαρτίου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.1.2024 και αναμένουν την εγκατάστασή τους. Τα πρόστιμα φτάνουν τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με την απόφαση, από προχθές πρέπει να διαθέτουν POS, μεταξύ άλλων, οι ταξιτζήδες, οι ασφάλειες ζωής, οι λαϊκές αγορές, οι μεσίτες και οι ασφαλιστικοί πράκτορες, τα διαφημιστικά γραφεία, η εκπαίδευση, οι αίθουσες θεαμάτων κ.ά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments. Οι επαγγελματίες δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητάς τους.

Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, υπηρεσία IRIS, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Σε όσους επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επίσης, η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης στις περιπτώσεις απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε όσους καθυστερήσουν να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT