Ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο η μεταποίηση, ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος

Ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο η μεταποίηση, ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος

Αυξήθηκαν οι παραγγελίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και οι τιμές καυσίμων και πρώτων υλών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Σημάδια ανάκαμψης ύστερα από αρκετούς μήνες συρρίκνωσης εμφάνισε η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο, απόρροια κυρίως της αύξησης των παραγγελιών από πελάτες εντός κι εκτός Ελλάδας. Την ίδια ώρα, πάντως, δεν λείπει ο προβληματισμός για την εκ νέου αύξηση του κόστους των βασικών συντελεστών παραγωγής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε η S&P Global, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023 σε 51,3 μονάδες έναντι 50,9 μονάδες τον Νοέμβριο. Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε, όπως επισημαίνει η S&P Global, η αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, έπειτα από έναν «κακό» Νοέμβριο, όταν είχε καταγραφεί χαμηλό 10 μηνών στις νέες παραγγελίες.

Η άνοδος των νέων παραγγελιών συνέβαλε σε αύξηση των πωλήσεων. Μάλιστα, οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν για πρώτη φορά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, έστω και οριακά. Η αύξηση των νέων παραγγελιών ώθησε την απασχόληση στον μεταποιητικό κλάδο, με τον αριθμό των εργαζομένων να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Αύξηση ωστόσο καταγράφηκε και στο κόστος, με τις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των πρώτων και δεύτερων υλών να ακολουθούν ανοδική πορεία. Αν και ο ρυθμός αύξησής τους ήταν ηπιότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας, ήταν ο δεύτερος υψηλότερος που είχε καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023.

Τούτο οδήγησε σε αύξηση των τιμών των παραγόμενων προϊόντων, με τον ρυθμό αύξησης να σημειώνει ιστορικό υψηλό, καθώς οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους. Δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι η αύξηση του χρόνου παράδοσης των εισροών, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τα προβλήματα εφοδιασμού λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πάντως, η S&P Global εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε 2,4% το 2024, ενώ για το σύνολο του 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 4,6% (σ.σ. τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου 2023 θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες για την παραγωγή κατά το έτος που μόλις ξεκίνησε, λόγω των ελπίδων για μεγαλύτερες επενδύσεις και για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT