Κοντά στα 500 εκατ. τα ελλείμματα των δύο ειδικών λογαριασμών ΥΚΩ

Κοντά στα 500 εκατ. τα ελλείμματα των δύο ειδικών λογαριασμών ΥΚΩ

Η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε κάθε περίπτωση όχι με επιβάρυνση των καταναλωτών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Στην αρωγή του κρατικού προϋπολογισμού και του ταμείου των δημοπρασιών ρύπων προσβλέπει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ώστε να μη μεταφερθούν στους καταναλωτές ρεύματος τα ελλείμματα των λογαριασμών ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) και ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ).

Τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στη ΡΑΑΕΥ έκλεισε με έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι θα υπάρξει αντίστοιχο έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ. Με έλλειμμα της τάξης των 196,74 εκατ. ευρώ θα κλείσει και ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ. Το τελικό έλλειμμα μετά την εισροή εσόδων περί τα 100 εκατ. ευρώ από το πράσινο τέλος στο ντίζελ περιορίζεται στα 96,74 εκατ. ευρώ. Η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ στην τελευταία συνεδρίασή της για το 2023 αποφάσισε τα ελλείμματα των δύο ειδικών λογαριασμών να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή άλλες πηγές και σε κάθε περίπτωση όχι με επιβάρυνση των καταναλωτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτεται με αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος ως ρυθμιστική χρέωση, εκτός εάν το αρμόδιο υπουργείο διασφαλίσει άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να παραμείνει το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για το 2024 στα 17 ευρώ/MWh για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές και προτείνει την κάλυψή του από την αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων τουλάχιστον στο 10% από τα 3,8% σήμερα.

Η ανακατανομή των εσόδων των δημοπρασιών ρύπων θα γίνει εις βάρος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στο οποίο σήμερα κατευθύνεται πάνω από το 77% των εσόδων, βάσει προηγούμενης ανακατανομής που έγινε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Η ενίσχυση του ΤΕΜ είναι και η βασική αιτία του ελλείμματος του ΕΛΥΚΩ καθώς από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023 εκταμιεύτηκαν 460 εκατ. ευρώ για να κατευθυνθούν στο ΤΕΜ. Επίσης, ο ειδικός λογαριασμός απώλεσε έσοδα 65 εκατ. με την απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ των ενεργοβόρων επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης για το 5μηνο Νοέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022.

Η ΡΑΑΕΥ προτείνει το έλλειμμα των 300 εκατ. ευρώ του 2023 να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, άποψη που συμμερίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία όμως δεν έχει υποβάλει ακόμη σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών. Το ΥΠΕΝ πάντως εξετάζει και τη δυνατότητα κάλυψης του ελλείμματος από το ΤΕΜ στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο αίτημά του το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, το έλλειμμα των ΥΚΩ είχε καλυφθεί με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας καταβάλλονται από όλους τους καταναλωτές προκειμένου να καλύπτεται το αυξημένο ενεργειακό κόστος στα νησιά αλλά και για να ασκείται η κοινωνική πολιτική του κράτους με χαμηλότερα τιμολόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT