Ισχυρές προοπτικές την επόμενη διετία για τις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρές προοπτικές την επόμενη διετία για τις ελληνικές τράπεζες

Αύξηση χορηγήσεων και ανθεκτικότητα κερδοφορίας «βλέπει» η Eurobank Equities

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση των χορηγήσεων και πιστωτική επέκταση 4% ετησίως προβλέπει η Eurobank Equities για τη διετία 2024-25, διασφαλίζοντας ανθεκτικότητα στα έσοδα από τόκους και στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενόψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ήταν 2,8%, επηρεαζόμενη από τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά. Αντίθετα, η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 6% και η καθαρή ροή χρηματοδότησης –δηλαδή τα νέα δάνεια που δόθηκαν προς επιχειρήσεις μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών– ανήλθε το ίδιο διάστημα στο 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεγάλες εκταμιεύσεις αναμένεται να καταγραφούν τον Δεκέμβριο, καθώς το κλείσιμο της χρονιάς ευνοεί την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Οπως παρατηρεί η χρηματιστηριακή σε έκθεση που δημοσίευσε χθες, «οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να κινηθούν αποτελεσματικά στις μειώσεις των επιτοκίων και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν βιώσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 10%-11% μετά το 2025 και μεταξύ 11%-15% το 2024. Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου (άνω των 250 μονάδων βάσης έως το 2025 με βάση την εκτίμηση) θα επιτρέψει την καταβολή μερισμάτων, με πληρωμές μεταξύ 17%-27% επί της κερδοφορίας την περίοδο 2023-25. Συνολικά το 9μηνο του 2023 οι ελληνικές τράπεζες απολάμβαναν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16%, σημειώνοντας έτος ρεκόρ, με την Εθνική και τη Eurobank να παρουσιάζουν τον υψηλότερο ετήσιο δείκτη (κοντά στο 18%), ακολουθούμενες από την Τράπεζα Πειραιώς (με 16%) και την Alpha Bank (με 13%).

Επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» για όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους.

Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση το 2023 (με βάση τα στοιχεία του 9μήνου που έχουν δημοσιοποιηθεί) και σύμφωνα με τη Eurobank Equities η ισχυρή απόδοση του κλάδου αποδίδεται στην ιδιαίτερα χαμηλή μετακύλιση των αυξήσεων στα επιτόκια καταθέσεων του κλάδου, που διαμορφώθηκε στο 14% το γ΄ τρίμηνο (έναντι 13% και 10% το β΄ και α΄ τρίμηνο αντίστοιχα), σε συνδυασμό με την επέκταση του χαρτοφυλακίου ομολόγων, την πλεονάζουσα ρευστότητα που διατηρείται στις κεντρικές τράπεζες και τη σταδιακή αναζωπύρωση της πιστωτικής επέκτασης κατά 2 δισ. το εννεάμηνο του 2023.

Τα επιτοκιακά έσοδα αναμένεται να κορυφωθούν το δ΄ τρίμηνο του 2023 και το α΄ τρίμηνο του 2024, συντηρούμενα από τα υψηλά επιτόκια, αλλά σύμφωνα με τη Eurobank Equities θα παραμείνουν ανθεκτικά το 2024, υποστηριζόμενα από την πιστωτική αύξηση, που υπολογίζεται κοντά στο 4% ετησίως για τη διετία 2024-25, το όφελος από την αντιστάθμιση καταθέσεων, τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση των επιτοκίων στις καταθέσεις, καθώς και τη χαμηλότερη συρρίκνωση των περιθωρίων δανεισμού, που θα αποτρέψουν μια αξιοσημείωτη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου έως το 2025.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στην πρόβλεψη ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί από το σημερινό επίπεδο του 4% στο 2,5% έως το 2025, την αυξημένη μετακύλιση των υψηλών επιτοκίων στις καταθέσεις από το σημερινό επίπεδο του 14% στο 19% έως το 2024 και τη διεύρυνση των προθεσμιακών καταθέσεων στο μείγμα των συνολικών καταθέσεων από το σημερινό επίπεδο του 24% στο 40% έως το 2025. Με βάση τις εκτιμήσεις, η μείωση στα έσοδα από τόκους υπολογίζεται μεταξύ 5%-10% το 2024-25, που αντιστοιχεί σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ 2,6% και 2,3% αντίστοιχα, σημαντικά δηλαδή υψηλότερο από το επίπεδο του 1,72% που ήταν το 2022. Η Eurobank Equities αναμένει σταθερή δημιουργία προμηθειών (της τάξης του 5% τη διετία), βασιζόμενη στο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και τις δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με το κόστος να παραμένει υπό έλεγχο και τους αντίστοιχους δείκτες απόδοσης στο εύρος μεταξύ 35%-38%.

Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» για όλες τις ελληνικές τράπεζες και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους, με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία της επιλογή, δεδομένης της ισχυρής εκτέλεσης του επιχειρηματικού της σχεδίου και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι 4,66 ευρώ από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς, 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και, τέλος, 2,23 ευρώ από 2,03 για την Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT