Αρχάριοι στο επενδυτικό τοπίο; Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
αρχάριοι-στο-επενδυτικό-τοπίο-τα-βασι-562820140

Αρχάριοι στο επενδυτικό τοπίο; Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκινώντας το επενδυτικό σας ταξίδι με τη γνώση και την εμπειρία των ειδικών.

Το να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον κόσμο των επενδύσεων ακούγεται σίγουρα συναρπαστικό, αλλά, παράλληλα, μπορεί να κρύβει και κάποιες ανησυχίες, ειδικά αν δεν έχετε σημαντική εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Μπαίνοντας στο επενδυτικό τοπίο, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με πολλές νέες ορολογίες, στρατηγικές και αναλύσεις που ενδέχεται να σας δυσκολέψουν. Ωστόσο, με τη σωστή γνώση και την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορείτε να πλοηγηθείτε στον νέο αυτό κόσμο και να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Ας δούμε τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε ως αρχάριος επενδυτής και θα σας βοηθήσουν να θέσετε τα θεμέλια για τη δική σας εισαγωγή στον ενδιαφέροντα χώρο των επενδύσεων.

 

Κατανόηση των βασικών όρων

Πριν αφοσιωθείτε στις επενδυτικές στρατηγικές, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ορισμένους όρους που θα ακούτε συχνά και σχετίζονται με τον κόσμο της διαχείρισης των οικονομικών σας. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον όρο επένδυση, θα λέγαμε, με απλά λόγια, ότι πρόκειται για τη δέσμευση κεφαλαίων για κάποιο χρονικό διάστημα, προσδοκώντας να έχετε κέρδη από αυτά στο μέλλον. Έτσι, π.χ. μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία επένδυση, είτε αγοράζοντας κάποιο ακίνητο, είτε σε μετοχές, ομόλογα, αλλά και σε αμοιβαία κεφάλαια. Μετοχή είναι ένα από τα ίσα μερίδια στα οποία χωρίζεται το κεφάλαιο μίας ανώνυμης εταιρείας. Το ομόλογο είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που εκδίδεται όταν μια εταιρεία χρειάζεται να δανειστεί χρήματα. Τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό επενδυτών, τα οποία τοποθετούνται ενιαία σε χαρτοφυλάκια. Η επένδυση γίνεται σε μια ποικιλία αξιόγραφων, ενώ η διαχείρισή τους πραγματοποιείται από επαγγελματίες διαχειριστές, οι οποίοι λαμβάνουν την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν, με σκοπό την πιο αποτελεσματική τους απόδοση. Είναι μία λύση ελκυστική για τους περισσότερους επενδυτές, καθώς προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα εναλλακτικών, ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος ο κάθε επενδυτής να αναλάβει. Κατά την επιλογή των επενδύσεων υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να μετριαστεί το ρίσκο που αναλαμβάνει ο επενδυτής όταν την πραγματοποιεί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διασποράς των επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιό του. Έτσι, είναι δυνατό να επενδύσει κάποιος σε διάφορες κατηγορίες και τομείς οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. βιομηχανία ή τράπεζες). Επιπλέον, μπορεί να κατανείμει τις επενδύσεις του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε αγορές παγκοσμίως.

 

Δημιουργία της επενδυτικής σας στρατηγικής

Μόλις εξοικειωθείτε με τους βασικούς όρους, το επόμενο βήμα είναι να διαμορφώσετε μια επενδυτική στρατηγική προσαρμοσμένη στους οικονομικούς σας στόχους. Θυμηθείτε ότι το χαρτοφυλάκιό σας πρέπει να ακολουθεί τις εξατομικευμένες ανάγκες σας, ανάλογα με το ρίσκο που είστε διατεθειμένοι για λάβετε σε μία επένδυσή σας (μικρότερο ή μεγαλύτερο), συνυπολογίζοντας και άλλα στοιχεία όπως το εισόδημά σας ή η οικογενειακή σας κατάσταση. Μια στρατηγική είναι η επένδυση ενός σταθερού ποσού σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ανεξαρτήτως των συνθηκών της αγοράς. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στο να μειώσει τον αντίκτυπο της αστάθειας των αγορών, καθώς κατανέμει τις επενδύσεις σας μέσα στον χρόνο. Σημαντικό είναι να θέτετε ρεαλιστικές προσδοκίες και μην ξεχνάτε ότι η κατανόηση και η αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι ενός επιτυχημένου επενδυτικού ταξιδιού.

 

Ξεκινήστε το επενδυτικό σας ταξίδι με γνώσεις ειδικών

Ξεκινώντας το ταξίδι σας στον κόσμο των επενδύσεων, η αναζήτηση γνώσεων και συμβουλών είναι σημαντική. Μπορείτε να ενημερωθείτε από βιβλία, σεμινάρια μέσω Διαδικτύου ή αξιόπιστα οικονομικά sites, αλλά και να αξιοποιήσετε τη γνώση των ειδικών, διαμορφώνοντας επενδύσεις με βάση την οικονομική σας κατάσταση και τους στόχους σας. Το να ξεκινήσετε το ταξίδι της δημιουργίας του προσωπικού επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου ως αρχάριος μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Ζητώντας συμβουλές από ειδικούς και οπλισμένοι με κάποιες βασικές γνώσεις μπορείτε να επιδιώξετε την επίτευξη των οικονομικών σας φιλοδοξιών..

 

Αποκτώντας απλά και γρήγορα το δικό σας χαρτοφυλάκιο

Μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να ασχολείστε εσείς με τη διαχείριση και την παρακολούθησή του. Με την υπηρεσία Personal Investment Portfolios έχετε πρόσβαση σε διαμορφωμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια επιλέγοντας την επενδυτική στρατηγική, δηλαδή τον τύπο επενδυτικού χαρτοφυλακίου, που ταιριάζει στις ανάγκες, τις δυνατότητες και το επενδυτικό προφίλ σας. Είναι σημαντικό ότι απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης από τους ειδικούς της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, που έχει ηγετική θέση* στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Επωφελείστε από την τεχνογνωσία των ειδικών, οι οποίοι καταρτίζουν τους διαθέσιμους τύπους των επενδυτικών στρατηγικών ανά κατηγορία επενδυτικού προφίλ. Παρακολουθούν τα χαρτοφυλάκια σε τακτική βάση και αναδιαρθρώνουν τη σύνθεση κάθε τύπου χαρτοφυλακίου, όταν το κρίνουν απαραίτητο για να διασφαλίζεται η στρατηγική. Επιπλέον, ενημερώνεστε τακτικά για την πορεία του χαρτοφυλακίου σας, ενώ υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και την εκτέλεση των συναλλαγών. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 5.000€ και μπορείτε να αποκτήσετε ατομικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είτε μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του e-Banking, είτε με μια επίσκεψη σε κατάστημα Eurobank. Το να επωφεληθείτε από τη γνώση των ειδικών για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό σας είναι μία κίνηση που θα σας μειώσει το άγχος και θα σας επιτρέψει να μπείτε πιο εύκολα στον κόσμο των επενδύσεων ακόμη και ως αρχάριος.

 

* Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ είναι η Νο.1 εταιρεία διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα, βάσει ενεργητικού των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, 31.12.2023.

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ OI ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT