Ο Ντράγκι, φαβορί για τη διαδοχή Μισέλ

Ο Ντράγκι, φαβορί για τη διαδοχή Μισέλ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές έχει ανοίξει τις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε., με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι (φωτογραφία) να θεωρείται από κάποιους το μεγάλο φαβορί. Ο Ντράγκι, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι μια πιθανή επιλογή για να διαδεχθεί τον Μισέλ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. στους Financial Times. Η επείγουσα ανάγκη για την εξεύρεση διαδόχου οφείλεται εν μέρει στους κανόνες της Ε.Ε. που θα επέτρεπαν στον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν να αναλάβει τη θέση εάν δεν υπάρξει συμφωνία εγκαίρως για κάποιον υποψήφιο. Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Οι κάθετες απόψεις του σχετικά με τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής ενοποίησης, θα μπορούσαν να «ενοχλήσουν» χώρες όπως η Γερμανία.

Στον όμιλο Sunlight ο Νίκος Μαντζούφας

Υστερα από μια περίοδο 14 ετών σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ο Νίκος Μαντζούφας –μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης– ανέλαβε στον όμιλο Sunlight καθήκοντα chief funding και institutional affairs officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου. Ο ίδιος θα έχει και την ευθύνη ένταξης και παρακολούθησης των έργων της Sunlight Group, που χρηματοδοτούνται μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδυτικών νόμων σε Ευρώπη και Αμερική. 

«Μεταγραφή» Λιανού σε βρετανικό δικαστήριο

Μέλος του Δικαστηρίου Προσφυγών για θέματα Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Competition Appeal Tribunal) είναι από χθες ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Λιανός είχε προαναγγείλει πριν από τον τερματισμό της θητείας του στην ελληνική Αρχή την τοποθέτησή του σε όργανο σχετικό με τον ανταγωνισμό σε άλλη χώρα της Ευρώπης, θέση που όπως ο ίδιος είχε δηλώσει είχε αποδεχθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Η θητεία στο εν λόγω σώμα είναι οκτώ χρόνια.

Νέα επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας

Η χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών θα είναι αυτή που διανύουμε, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το τρέχον έτος η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα εμφανίσει τρίτη χρονιά στη σειρά επιβράδυνση στο 2,4% από το 2,6% το 2023, ενώ το 2025 αναμένεται να ενισχυθεί οριακά στο 2,7%. Πάντως, η επιτάχυνση μέσα στην πενταετία θα διατηρηθεί κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010.  Και παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία ενώπιον του πληθωριστικού κινδύνου του 2023 αποδείχθηκε ανθεκτική, οι οξυνόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα θέσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. 

Ισχυρές προοπτικές στον κλάδο κατασκευών

«Εξαργυρώνονται» και στις τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι υψηλές προοπτικές που συγκεντρώνει ο κατασκευαστικός κλάδος. Για παράδειγμα, η μετοχή της «Αβαξ» κατέγραψε πέρυσι άνοδο κατά 144,7%, όντας στην πρώτη δεκάδα των εισηγμένων με την καλύτερη απόδοση. Παράλληλα, σε σχετική έκθεσή της, η Edison αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της «Αβαξ» σε 3,20 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου κατά 87% συγκριτικά με το τρέχον επίπεδο του 1,81 ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυση της Edison, η παρούσα επιχειρηματική αξία του κλάδου της κατασκευής υπολογίζεται σε 340 εκατ. ευρώ, ενώ οι συμμετοχές σε παραχωρήσεις εκτιμώνται σε 433 εκατ. ευρώ. Το 2024 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 112%, σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδος κατά 76% προβλέπεται και για τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, που υπολογίζονται σε 90 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT