Εργασία: Το 82% των εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένο προσωπικό

Εργασία: Το 82% των εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένο προσωπικό

Η Ελλάδα είναι στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου στις οποίες παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου –μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ– στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς βρίσκεται η Ελλάδα. Το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, δηλώνει σοβαρή δυσκολία να βρει εξειδικευμένα ταλέντα. Η Ετήσια Διεθνής Ερευνα Ελλειψης Ταλέντου που πραγματοποίησε ο όμιλος ManpowerGroup για το 2024 (σε 40.077 εργοδότες σε 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 525 Ελλήνων εργοδοτών) αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα, ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (75%).

Η εξέλιξη χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική, καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018, για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Η έλλειψη εξειδικευμένων ταλέντων καταδεικνύεται ως μία από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, καθώς οι ανακατατάξεις που προκάλεσε την περασμένη διετία η πανδημία αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας εύρεσης ταλέντων. Παράλληλα, όπως επισημαίνει και ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας Χαράλαμπος Καζαντζίδης, σημαντική πρόκληση συνιστά και η συχνή μετακίνηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, όπου οι επιχειρήσεις, για προστασία, πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγική διακράτησης ταλέντων με ισχυρά κίνητρα. Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας και ο κλάδος της βιομηχανίας και κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην υγεία και στις βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των χρηματοοικονομικών και των κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.

Η ζήτηση για ταλέντα στην πληροφορική ξεπερνάει την προσφορά, όπου το 74% των επιχειρήσεων αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται και οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT